Mannen bak boka, som gis ut av Fri Flyt-forlaget, er Torgeir Kjus.

– Hvor lang tid har arbeidet tatt?

– Jeg har jobba tre vintersesonger med dette. Jeg hadde en plan om boka skulle være ferdig i 2014, men så ble jeg far i mai i år. Så forrige vinter bestemte jeg for å kjøre på. Jeg skjønte at dette ville bli den siste vinteren med frie tøyer, sier Kjus, som til daglig jobber som redningsmann på 330-skvadronen.

Boka dekker områdene Reipå, Sandhornøya og Småtindan, Børvasstindane, Bodø og Valnesfjorden, Mistfjorden, Sjunkfjorden og Beiarn.

– Hva var den største utfordringa?

– Til å begynne med trodde jeg ikke at det var noen. Men de har dukket opp underveis, og den største ble å dekke området jeg hadde bestemt meg for – for å rekke over måtte jeg dra ut i litt forskjellig vær.

Alle turene i boka er beskrevet med ruteinntegninger på flyfotografier. For hvert område er det et oversiktskart (1:100.000), som viser alle toppene. Boka er rikt illustrert med over 100 turbilder i tillegg til flyfotografiene. Den inneholder i tillegg et eget kapittel om Bodøområdets toppturhistorie.

– Hvis man kommer langveisfra – hvorfor dra til Bodø?

– Det er lett å komme seg hit. Flyplassen ligger sentralt, og du kan også komme hit med tog. Skal du til Lofoten må du jo videre med fly, buss eller båt. Det er mange turer i områder med kystklima, slik det er i Lofoten, men det som også er spesielt her er at vi har Beiarn som har innlandsklima og bre – det gir en lang sesong.

– Hvor lenge varer sesongen?

– Her kjører vi ski i juni. Da kjører entusiastene bratte nordrenner eller turer på breene i Beiarn.

– Hvilken tur har du gått oftest?

– Etter at jeg begynte med boka gikk jeg sjelden samme tur flere ganger. Men opp gjennom åra har det vært Kistrandområdet. De fleste som bor i Bodø har brukt det mye, mens Beiarn er det området som gir best uttelling fordi det er mer stabilt klima.

– Hva er dine personlige favoritttur?

– Skjeggen – det er turen som er på forsidebildet. Det er en fantastisk tur, sier Kjus.

Boka får du kjøpt her.