Der er ikke alltid lett å vite hvor du skal starte, i mylderet av flotte fjelltopper. Her får du noen tips til turer som er både flotte og forholdsvis enkle.
Les også intervjuet med toppturekspert Ida Siem, som tipser deg til hva du trenger i sekken og hva som er lurt å tenke på både til oppoverturen og nedoverturen.
LES OM TOPPTURING FOR FERSKINGER HER!

SUNNMØRE
Fjellene på Sunnmøre er bratte og alpine. Derfor kan det være vanskelig å finne toppturer som ikke er alt for krevende. 

BLÆJA (1420 moh.)
UVANLIG KOMBINASJON: Blæja er noe så unikt som en forholdsvis enkel tur, og som samtidig byr på lang nedkjøring og utsikt på høyde med de kvasseste Sunnmørsfjellene. Turen er aldri spesielt bratt, men har i likhet med de andre toppene i denne reportasjen enkelte partier som kan være skredutsatt ved vanskelige snøforhold. Kvitegga, nabofjellet til Blæja, er dessuten bratt og høyt. Skred herfra kan gå langt inn mot traseen du følger opp eller ned fra Blæja. Start turen fra Villa Norangdal på Fivelstadhaugen i Norangdalen, mellom Øye og Hellesylt. Følg den markerte ryggen oppover fra parkeringsplassen ved det lille hotellet. Her går det en sommersti, og sent på våren kan det være nødvendig å gå på beina det første stykket. Gå oppover i rygformasjonen, først i skogen og senere over tregrensen, i rundt 800 høydemeter til du kommer opp på toppryggen og ser ned i Kvitelvdalsvatnet på andre siden av ryggen. Følg toppryggen der denne er slakest, over en fortopp og opp til selve hovedtoppen. Fra den 1420 meter høye toppen er det fantastisk utsikt utover Storfjorden og Hjørundfjorden og over mot Slogen på andre siden av Norangdalen. Nedkjøringen følger samme rute som oppstigningen.  
Beregn omtrent fire-fem timer på turen.