Havpadling? Er det mulig på vinteren?
Ja, ikke noe problem.
Men er det ikke kaldt da?
Nei, ikke kaldere enn en langrennstur. Det er faktisk nesten varmere.

Men hendende da, de må bli fryktelig kalde? Nei, det går bra. Stikk innom nærmeste padlebutikk og skaff deg padlemoffer så er problemet løst.
 Jeg får mange spørsmål når jeg skal ut å padle om vinteren. De færreste skjønner at det kan være mulig å få en fin tur i en årstid de fleste forbinder med kulde og frost.
 Men vinterturene jeg har hatt på blikkstille vann, med noen få minusgrader i lufta og en lav sol som går mot den blå timen, er faktisk noen av de padleturene jeg husker best.

Det meste du har på deg når du padler om vinteren,  er egentlig ganske likt det du bruker om sommeren. Riktignok er det noen få unntak. En padlejakke og en regnbukse med ull under kan brukes de fleste dager. Dessuten er det veldig viktig å unngå kalde fingre. Trikset er derfor å få tak i padlemoffer. De koster fra hundre kroner og oppover. Alt avhengig om du vil ha regnstoff, neopren, sølvfolie eller fleece på innsiden. Fra du går ut fra bila eller båthuset, bør du ha dem på, for selv når du bærer kajakken ned til vannet kan det bli kaldt. Spesielt er det viktig når temperaturen kryper mot null og kaldere - får du kalde hender da, tar det lang tid å varme dem opp. Sannsynligvis trener du litt trening for å lære deg hvordan ting håndteres med moffene på.

Skal du velge våtdrakt eller tørrdrakt om vinteren? Mange av de mer erfarne havpadlerne sier at padlehverdagen deres er blitt kraftig forandret etter at de har fått seg tørrdrakt. De kan padle uten å bli bløt og fuktig. De kan havne i vannet uten å være redd for å bli kraftig nedkjølt med det først. Men det koster penger - det koster flesk. Ofte må du opp mot åtte eller ti lapper for å få deg en god tørrdrakt, og det er derfor en investering som må vurderes nøye i forhold til hvor mye du kommer til å være ute.

En billigere investering er en Long John eller våtdrakt med en padletopp utenpå til å beskytte mot den sure vinden. Det er en mye billigere investering, men neoprenen har noen dårlige sider. Ved lengre padleturer blir våtdraktene ofte klamme og kan føles kalde når du sitter i kajakken. De tar litt av bevegelsesfriheten, men gir en utrolig sikkerhet om du havner i vannet. Med en tykk drakt kan du være lenge i kaldt vann. Det er også mulig å ha padlejakke og padlebukse på. Dette vil føles mer komfortabelt enn våtdrakt, men om du havner uti, vil trygheten være mindre fordi tørrbuksene ofte ikke er tørrbukser, men våtbukser som trekker til seg vann opp gjennom beina. I tillegg siver vannet opp i padlejakka ved en svømmetur. Er du derimot trygg på deg selv og velger trygge padleomgivelser, kan både tørrdrakten og våtdrakten legges igjen hjemme. En lett padlejakke og en regnbukse vil gi den beskyttelsen du trenger. 

Hvert år omkommer flere havpadlere i Norge. Mye av det skyldes at turen legges til et område som føles som  trygt, men som ikke er det. Det er fort å gå rundt. Konsekvensene er enorme om du ikke kommer raskt opp i kajakken. Velg turer i skjærgården mellom mange små øyer, der er det kort til land og sjansen er liten for store bølger. 
Vannet ligger speilblank og venter på deg. Og om vinteren er det ingen andre båter på vannet. 
 

Vinterpadleutstyret
 Dette må du ma med: Lue, vest med klokke, tørrdrakt eller padletopp, taueline rundt livet, padlemoffer eller padlehansker, trekk av neopren (det sitter bedre på en nylontrekk), ullundertøy eller fleece nærmest kroppen og lys/lanterne bak på vesten. På beina velger mange å ha ullsokker. De går ned til vannet i sandaler eller andre sko, og setter i båten med bare ullsokker på beina. Våtsko kan være et godt alternativ men det er viktig å velge et par man ikke blir kalde i. Det er det mange par som er. Ved lengre turer vil ikke beina få mye sirkulasjon og blir fort kalde i våtsko. Det kan forhindres til en hvis grad ved å bruke ekstra store sko eller å ha en bit av et liggeunderlag limt fast til kajakken der beina er.
TEKST OG FOTO: BENJAMIN HJORT