TUR MED STEGJERN OG ISØKS

Hvilket fjell ville du anbefale som treningsturer for stegjern og isøks, før de vanskeligere toppene?

• Dag Hagen, redaktør i Klatring

Det er mange fine turer man kan gå på høsten. Man må jo til Romsdalen, og Bispen er et flott alternativ, der du kan gå hele veien opp på. beina. Kongen er også fin, med et par passasjer som gir litt kiling i magen. Vengetind kan være fin, det er en lang tur, men bare gåing for en liten taulengde på toppen. Store Trolltind er også fin og lettere enn Bispen, luftig og i fantastisk terreng.

• Nils Nielsen, tindevegleder i Alpine Addiction

– Både Bispen, Vengetind og Store Trollitind i Romsdalen er fine, og Soleiebotntind i Hurrungane er også bra.

Men det beste er kanskje å gå på bre, og slippe å gå fjellet og bli helt bambi på isen.

• Sindre Haslene-Hox, leder for DNT Fjellsport

Soleiebotntindtraversen, der du starter fra Lauvnostind er fin. Det er en kort rappell som kan unng.s, men noen vil bruke tau over til Soleiebotntind. Ellers er det fullt mulig å ta med hodelykt, stegjern og isøks og finne en bratt vei opp til Ulriken i Bergen.

Høsten kan by på utfordringer for fjellfanten, og er du ikke vant med isøks og stegjern kan det første snøfallet være med på å sette fjellturene på vent til neste sommer. Det kan være den verste snøen å gå på når den ikke har lagt seg skikkelig, og det er heller ikke helt bart. Men det trenger ikke være slik. Det handler om å finne en topp som er fin, som kanskje ikke er så eksponert, men som samtidig kan gi deg litt større utfordringer enn bare å gå på beina. På noen av toppene trenger du sikringsutstyr som stegjern og isøks for å komme opp, andre kan du bestige uten, men ved hjelp av litt klyving.  Kle deg opp som om det er vinter, og se hvor langt du kommer. Her er UTEs tips til noen av de beste toppene for seinhøsten.

Les også: Stølsheimen 

Les også: Nordlysguidene

Nordre Dyrhaugstind 2062 moh.

Hvor: Hurrungane

Dette er en av de klassiske turene fra Turtagrø. Gå fra Turtagrø opp Skarstølsbotn. Når du når dammen krysser du denne og følger stien vestover til det stedet der du kan se vannet under. Herfra går du rett opp den brede ryggen til Øvre Dyrhaugsvatnet. Videre følger du den mest naturlige veien opp ryggen til du nærmer deg toppen av Nordre Dyrhaugstind. Her må du se an forholdene, men du kan herfra ta turen bort på Store Dyrhaugstind om du ønsker flere utfordringer, og virkelig få prøvd isøks og stegjern i de bratte terrenget.

Eggenipa 1338 moh

Eggenipa. Foto: Edvin-A Hugvik/Gloppen Turistkontor

Hvor: Byrkjelo

Ved Byrkjelo i  Sogn og Fjordane ligger dette markerte fjellet du ser godt når du kommer vestfra. På sommeren arrangeres det et eget motbakkeløp opp her, men høsten er også fin for denne turen. Du starter fra Eggedalen, og om det ikke er snø er det kjetting på deler av turen. Toppen er smal, og det er ikke plass til mange på en gang her oppe. Turen tilbake kan gjøres som en rundtur ved å fortsette mot Heggheimsvatnet og ned i Øvredalen. 

Store Trolltind 1788 moh.

Store Trolltind. Foto: Oddvar Selnes

Hvor: Rauma

Den nest høyeste blant Trolltindene, men den høyeste av toppene som troner rundt Trollveggen, er en fin tur. På toppen er det utsikt til hele Romsdalen, og det er også en steinhytte du kan søke ly i. Turen er godt merket fra Trollstigen, og fra Bruraskaret fortsetter du i samme høyde bort til rennene under toppen. Herfra blir det litt klyving, og det kan være noe løst så vær obs. 

Slogen 1564 moh.

Slogen. Foto: André Skeie

Hvor: Ørsta

Sunnmøres stolthet er en ypperlig «tøffe-seg»-topp. Passe eksponert, og med fantastisk utsikt, er du garantert er fin tur. Turen passer som dagstur, men du kan også legge inn en overnatting på Patchelhytta før du bestiger toppen dagen etter, når dagene er litt korte. Hit kan du gå enten fra Habbostaddalen fra Øye i Norangsdalen, fra Liadalen i Stranda, eller fra Urke. Fra Patchellhytta er det varder oppover, og stien er lett å finne.

Innerdalstårnet 1452 moh.

Innerdalstårnet i vinterdrakt. Foto: fjellforum.no

Hvor: Sunndal, Trollheimen

Den karakteristiske toppen i Innerdalen kan bestiges som en klatretopp, eller du kan ta normalveien uten tau. Da er det en fin fottur, med litt klyving mot toppen. Turen starter med en times tur fra Dalen til Innerdalshytta. Herfra går turen på god sti opp skogen, før du skrår oppover mot selve tårnet når du kommer til Storvatnet. Oppstigningen går i en renne i skaret mellom Innerdalsårnet og Tårnfjellet, før du skrår innover og klyver mot toppen og fantastisk utsikt.