KJENTMANNEN

Tommy Aslaksen bor i fjellbygda Hemsedal, midt i smørøyet for en skientusiast.

Hemsedal har typisk innlandsklima, og når snøen først kommer, så ligger den. De lengste turene har over 1100 høydemeter med stigning, og du kan gå på topper opp til 1920 meter over havet. 

I tillegg er det er jevnt mellom fjellene, fjellene er nært sentrum og du kan velge nybegynner slakt eller virkelig bratt kjøring og ofte på samme fjellet.

De lokale går ofte i alpinbakken ved den første snøen. Her er underlaget fjernet for stein og underlaget er gress. Det skal derfor lite snø til før man kan ta turer lenge før skiheisen går!

Les også: Trening for topptur 

Storeskardbekken ved Hemsedalsfjellet (450 høydemeter)

Toppene rundt Storeskardbekken fra Storeskardvatnet er et typik sted å begyne sesongen på fjellet. Det gir deg 400-500 høydemeter, lett helning, underlaget her er snilt og har lite stein. I tilegg er det fint med le både fra øst og vest.

Parker ved stor parkering ved Fløgastølen, i nord ser du hele bollen du skal opp! Turen starter med å gå over brua.

Storeskardnøse, (500 høydemeter)

Også på andre siden av veien er Storeskardnøse en topp som ofte kan gås tidlig. Men vær obs i renna mot toppen. Utgangspunktet er det samme stedet som Storeskardbekken

Rådskarfjellet (700 høydemeter) 

Råskarfjellet som kun er markert med 1609 meter på kartet, er en av de mest gåtte skifjellene med sine 700 fine høydemetere. Den står i le for vestaværet og egner seg derfor tidlig på sesongen å kan gås lenge ut på våren. Parker ved Persstølen, i starten av det lange rettstrekket på riksvei 52. Turen opp er godt synlig og kan gås trygt med å velge skogen opp å holde venstre, sett oppover.

Deretter er det flere rygger å gå opp. Her også er det flere nedkjøringsalternativer, bekkedalen som man gikk opp er ofte en veldig morsom avslutning. 

Les også: Offpiste i Hemsedal

Storebøttskarvet

Storebøttskarvet er naboen til Rådskarfjellet i nord. Dette er en topp som også kan gås relativt tidlig. Bruk samme utgangspunkt som Rådskarfjellet eller parker før broen 400 meter lengre ned i Mørkedøla.

Nibbi ved Lykkja (600 høydemeter)

Nibbi er som en offpiste alpinbakke. Dette fordi det er en jevn flott stigning, og det alltid er mye folk her. Ta inn til venstre til Løkjestølane foran skogshorn. Ta med 50 kroner til bompenger. Nibbi er en fantastisk lite perle som alltid har pudder å by på fordi det er en bekkedal som går nesten fra bunn til topp. Her er det flere alternative nedkjøringer som bananen ned i vest.

Svarthetta i Grønndalen (500 høydemeter)

Svarthetta har en østside som ofte kan være fin tidlig. Den er dog skredutsatt, så velg riktig tidspunkt. Fra parkeringen ved Fuglehaugen går du opp mot Halsane. Herifra kan sørøstryggen på Svarthetta gås så langt det er gode forhold. 

Les også: Toppturer for ferskinger