BERMÅLSNOSI

Som 19-åring hadde Sondre Kvambekk besteget alle Norges fjelltopper over 2000 meter. Nå bor han i i Sogndal og jobber med kurs- og føringsvirksomhet innenfor ski og klatring i høgfjellet hele året. Han er under utdanning for å bli internasjonalt sertifisert tindevegleder (IFMGA) gjennom Nortind, og driver også bloggen 500 fjell

Som student i Sogndal er vi så heldige å ha tilgang til mange varierte naturområder innenfor relativt kort geografisk rekkevidde. På sørsiden av fjorden ved Lærdal er det langt mer nedbørsfattig. For oss som ønsker å starte løpesesongen tidlig på våren er nettopp Lærdal en utmerket destinasjon for fjelløping. Denne turen begynner helt nede ved Sognefjorden og ender oppe på fjellviddene med fantastisk panoramautsikt med Hurrungane i det fjerne. Dette er en tur som byr på stor variasjon, passe bratthet for å kunne holde en jevn jogg, og med muligheter for alternative varianter undervegs.

BERMÅLSNOSI 1257 MOH.

Start: Fergekaia på Fodnes

Høyeste punkt: 957 moh

Høydemeter: 1260

Lengde: 17 km

Tidsbruk: 4 timer

Sesong: juni-oktober

Utgangspunktet for turen er fergekaia på Fodnes. Et tips å parkere bilen på Mannheller og stige ombord på ferga gratis. Fra fjæresteinene på Fodnes følger man en vei noen hundre meter i retning fyrtårnet før man dreier opp mot venstre. Langsmed ryggen mot Lisbethaugen går det en merket sti i tørr og fin furuskog. Flere steder undervegs kan man ta avstikkere ut til høyre for å se den flotte utsikten over Lærdalsfjorden. Etter hvert dreier stien mot venstre og vekk fra ryggen og skrår seg opp mot den idylliske stølen Fagerset. En passerer også noen bekker der man kan fylle på drikke. Ved Fagerset har man flere alternativer for veien videre. En mulighet er å springe ut i terrenget og opp på Vetanosi, man kan fortsette på sti over mot Stødno ved Lærdalsøyri eller man kan ta turen opp på Bermålsnosi som byr på fantastisk utsikt i alle retninger. Jeg har jogget en lengre rundtur via Bermålsnosi til Morki, Rundehaugen, Høganos, Berdalen og tilbake til Fodnes. Utrolig fint og variert løpeterreng.