Over hele Norge er alskens skientusiaster til fjells og henter inn informasjon om toppturføret i forkant av –og underveis i- årets påske. Flere rapporter har allerede kommet inn, og i denne artikkelen får du oppdaterte og kontinuerlige førerapporter fra Norges toppturfjell.

Artikkelen oppdateres fortløpende. Hold deg oppdatert på skredfaren på varsom.no, og sjekk forventa snømengde de neste tre døgnene på sjogg.no

LES OGSÅ: Dette skjer i påsken

Her er toppturforholda en rekke steder i Norge nå, fra nord til sør:

  • Nord-Troms/ Finnmark:

– Det snør bra nå og har snødd bra en god stund. For et par dager siden hadde vi 50 cm med dype godsaker i skogen vi kjører oftest i. God stemning for å si det sånn.

Over skoggrensen er det en del vindpåvirket snø, men snør nå på roligere vind og vi venter inn et polart lavtrykk i morgen. En lovende start på påskeuka! Men vind og snø vil gjøre det utfordrerne med tanke på skred. En trygg tur i Nord Troms er Laslettind som er det snilleste fjellet i Koppartind-massivet. I Langfjordbotn har du Stortind som er snøsikkert fjell med kanon bra skogskjøring. Det er fortsatt sjanser for nordlys også, melder ski- og hodelyktgründer og lokal entusiast Bjarte Hollevik.

NORD-NORGE: Etter en snøfattig start på sesongen, har Kong Vinter endelig gjort sitt inntok nordafor. Foto: Bjarte Hollevik

Den 26. mars varsles det skredfaregrad 3 og avtagende til 2 for hele Nord-Norge, med unntak av Narvik, hvor faregraden skal holde seg på 3.

  • Tamokdalen, Troms:

Aadne Olsrud melder fra Sjufjellet i Tamokdalen onsdag denne uka:

– Det er masse folk samlet i Tamok for å nyte god snø og fint vær. Onsdagens tur gikk til Sjufjellet. Vi var fem stykker som gikk fra Huset og inn Finnskaret i fantastisk vær, knallsol og ca 7 minus i skyggen, perfekt for at  snøen holder seg tørr, forventningene var høye. Vel inne i Finnskaret gikk vi opp den bratte skoglia i østsiden av Sjufjellet. Denne ruta er regnet for å være den tryggeste veien opp, vi hadde håp om å finne god og stabil snø og det fant vi, løssnøen som ligger på en hard base viste seg å være stabil alle steder vi undersøkte. Videre fra skoggrensen gikk vi opp den slake østsiden som blir kalt Seven Heaven -med god grunn, her er det fantastisk ekstremfincruising om man legger veien ned her. Det var mange andre som hadde samme planer som oss i dag, de kom opp normalveien fra sørsiden. Vi tenkte vi at vi ville finne en uforstyrret nedkjøring med best mulig snø. Den fant vi fra værstasjonen like bak toppen på Sjufjellet og ned mot nord, en skyggefull bolle, Botnskaret, som ofte har den dypeste beste snøen i Sjufjellet. På grunn av bratthet og lysforhold krever det gode forhold å ta seg ned her, det er flere klipper man kan rote seg utpå hvis man ikke er godt kjent og har god sikt.  Alt stemte i dag, lyset var for en gangs skyld og glimrende baki der, puddersnøen var bunnløs, bratt og stabil  hele veien ned til Finnskaret. Helt utrolig bra, jippi x 3! Med den fantastiske nedkjøringen i kroppen var det var lett å gå en kilometer flatt på myrene ut mot Tamokdalen, selv for en brettkjører! En fantastisk dag i fjellet i Tamokdalen nok en gang. Full uttelling.

KJEMPEDAG: Onsdag i Tamok ble en bra dag. Foto: Aadne Olsrud.

LES OGSÅ: Slik er påskeføret i Lyngen

  • Meløy, Nordland:

Fri Flyts faste fotograf og frilanser Thomas Kleiven er Meløy-local, og torsdag var han på tur på hjemmebane. Kleiven er for øvrig noe fortvilt over mangel på folk i fjella på hjemmebanen hans. Her er Thomas´ ferske rapport:

– – Den siste uka har bydd på perfekt turvær. Det aller meste har vært kjørbart. Det har vært Meløy på sitt beste bortsett fra at snøgensen har begeveg set fra havnivå og opp til ca 200 høydemeter. Dermed litt trasking på beina for å komme i gang, men oppe i høyden blir det raskt nok snø. I skogen og i skyggeisder er snøen veldig god. Pudder på de rette stedene. Sørlige sider varmes opp av solen og har bydd cruising av ypperste sort. Toppunkter og østvendte sider har vært hardere og er til tider isdekt, men så lenge solen går gjøre sitt byr fjellene og utsikten på nydelige toppturer. Den neste uken er det meldt mye nedbør, noe som lover godt for slutten av påsken samt de ferste toppturweekendene som arrangeres her i de to helgene etter påske. På generel basis er mangelen av folk i disse fjellene prekær. Kom på besøk!

SNØ PÅ TOPPENE: Ingen mangel på skiforhold i fjella på Meløy, selv om det er bart nørmest fjorden. Bildet er fra torsdag 26. mars. Foto: Thomas Kleiven

  • Ranaområdet, Nordland:

– Jeg snakket med skredobservatør for Svartisen-regionen, Gøran Nordeng, som sier at det fremover er meldt en del snø pluss vind fra forskjellige retninger. Fokksnøen blir problemet. Under 600 m vil snøen stabilisere seg raskere. Svartisregionen på varsom.no vil under påsken bli delt til Salten og Svartisen. Skredvarselet for svartisregionen vil nå omfatte Saltfjellet og sørover til kysten. Dette er en god nyhet for oss i Ranaområdet da dette vil gi oss et enda mer eksakt snøskredvarsel. Per dags dato er føret noe variert. Man kan finne god snø fra snøgrensen og opp mot toppene, men på toppene er det avblåst og noe hardt. Det er meldt nedbør fremover, så det blir kanskje bedre i påsken, sier lokal toppturentusiast Ole Martin Krokstrand.

FORRIGE HELG: Fra topptur på Aldersundet like ved Mo i Rana. Foto: Ole Martin Krokstrand 

  • Sunndalsfjella, Møre & Romsdal:

– Jeg gikk på Fløtatind fra Øksendalen tirsdag denne uka, og da var det veldig fin snø i de nordøstvendte lesidene. Snøen kom på nokså mye vind, så det var rundt 30 centimeter der den ikke hadde blåst bort. Fra skoggrensa og opp var snøen tørr og fin. Snøgrensa ligge rundt 300 moh, så litt bæring av skiene måtte til, sier toppturentusiast og sunndaling Trygve Sande.

Værmeldinga for området forteller om økende vind og mer nedbør, noe som sikkert vil påvirke skredfaren, som i skrivende stund er 2 -moderat.

TIRSDAGSPUDDER: Trygve Sande fant godsnø på Fløtatind denne uka. Men han frykter at snøen har blåst bort nå. Foto: Kristin Furunes

  • Romsdalsfjella, Møre & Romsdal

Tindevegleder Halvor Hagen har stålkontroll på forholdene i Romsdal:

– Snøgrensen ligger på 200-400 moh, avhengig av om det er indre og ytre del av området, og om det er nord- eller sørlig helning. Heldigvis har vi mange bomveier som nå er åpne og det er mulig å sette på skia ved bilen på de aller fleste turene. De siste ukene har det vært store temperaturvariasjoner, noe som har ført til gode bindinger i snødekket. I lavlandet er snøen smelteomvandlet og i høyden er det fortsatt tørr snø. Natt til mandag dreide været på nordvest og ga 10-20 cm nysnø i Romsdalen. Mest snø i indre deler og i nordvest. Skredproblemene er knyttet til fersk fokksnø i leheng og løssnøskred i bratte, solvendte heng. En situasjon som bør være grei å håndtere for skiløpere. Onsdag var en fantastisk skidag med mulighet for tørr snø i skyggen og vårsnø i sola. Namnam!  I dag, torsdag, er det kraftig vind i høyden. Mye av den tørre snøen pakker seg, men det er en jevn og god base. Det er greie meldinger framover, så når sola titter fram blir det mulighet for flott skiføre igjen, sier Hagen.

Asbjørn Eggebø Næss, som imponerer både foran og bak kamera for tida, har også vært på tur i området denne uka, og sier:

– Mye fin snø før vinden kom onsdag. Det er god snøpakke , så det skal ikke så mye til før det er «full on» igjen, sier han.

DRØMMEDAG: Øystein Henjum nyter fantastiske forhold i Måndalen i Romsdal tidligere denne uka. Foto: Asbjørn Eggebø Næss.

  • Sogndal, Sogn & Fjordane

Sverre Enitch var på tur onsdag, og har følgende å melde om toppturforholda på Vestlandet:

– De siste ukene med særdeles varierende vær har gjort snøen mer stabil i Indre Sogn, og mer egnet for større turer som kan inkludere brattere kjøring. Vær fortsatt obs på innblåst snø som kan danne flakskred i utvalgte heng. Nede i bygda er det så å si bart, men oppe i dalen og på fjellet er det mer enn nok snø. Ved Selseng er det meldt om mer nedbør rundt 0 grader, og kan gi tørr snø over tregrensa i Sogndalsdalen de neste dagene. Både Sogn Skisenter og Sogndal Skisenter har alle heiser og bakker åpne, og er mer enn klare for å ta imot folk. Onsdag var det strålende sol hele dagen, og gode muligheter for topptur og god snø i alle himmelretninger. På fjellet er det fortsatt kaldt, men der sola sto på var det sløsjfest fra under ca 800 moh. I det siste har Skredfjellet i Fjærland blitt det nye Togga, og fått det litt kjedelige kallenavnet «Bloggfjellet». Det kan allikevel anbefales på det sterkeste, og har en luftig topp med utsikt over både Fjærlandsfjorden og Hurrungane. Nedkjøringen byr på alt fra bratt flanke, til leken skogskjøring blant spredte trær og studenter. Siste delen er en av de artigste transportløypene du kan tenke deg, med blant annet passering av små bekker, og mulighet for BC-leik over gamle løer og stubber. Bildene er fra onsdag, da undertegnede og Aslak Krohn-Hansen gikk opp til Togga, og tinderangla videre over eggen til Nystølfjellet, og videre retning Skjæringane. Nedkjøringen besto av en bratt og fin renne med god og pakka snø ned mot Gunvordalen, retning sør/sør-øst.

SOGNDAL: Fine forhold på Vestlandet denne uka! Foto: Sverre Enitch

  • Rosendal, Hordaland

– Forrige helg var det fine forhold i Rosendalsfjella, med pudder i nord og østvendte sider over 900-1000 moh. Regnet på mandagen gikk opp til 1000-1200, fortsatt pudder i nordsider over 1200. På fine dager med sol og lite vind er det sløsj i sør- og vestsider. Mye snø i fjella og snøgrense på cirka 400 moh, forteller Asgeir Rusti.

ROSENDAL SIST HELG: Asbjørn Hellås på vei opp ryggen til Bjørndalstindane i Rosendal. Foto: Asgeir Rusti

  • Ellers:

På Norefjell og Hovden snør det tett, og blåser voldsomt torsdag –men det er håp om strålende skiføre når vinden roer seg.

– Det kommer til å bli vanvittige forhold på Norefjell fredag, sier Geir Bottolfs, som lover fersk rapport så fort han er ferdig med å kjøre pudder.

I Røldal er det fortsatt nesten snørekord, og forventningene til påska er høy.

– Det har ikke vært så mye snø i Røldal siden 1962, så det ligger an til tidenes påske når det gjelder snømengder. Fortsatt 150 cm på flatmark nede i bygda... Det er pudder i nordhellingene, og sløsj i sør. Skal du gå topptur, vurder base i Skjemmedalen om ikke skredfaren er for høy, melder Pelle Gangeskar.

I Røldal –og resten av Sør-Norge- meldes det om faregrad 2 –moderat- i dag og i morgen. Oppdatert skredvarsel finner du her, og de neste dagenes snøfall får du her! 

Har du vært til fjells? Skriv din føremelding i kommentarfeltet under. Artikkelen oppdateres fortløpende med nye rapporter. God påske!