Håøya er den største øya i Indre Oslofjord, beliggende sørvest for Oslo. Øya er kupert, skogkledd, og består av tre deler, Nordøya, Mellomøya og Sørøya. Mens det er godt tilrettelagt for ferdsel på Nord- og Mellomøya, er det naturreservat på Sørøya. I tillegg er det ferdselsforbud på hele sørøstsiden av Sørøya på grunn av hekkende havørn. Få øyer i Oslofjorden tillater telting, men på Nordøya og Mellomøya er dette tillatt. Det er også tre kystledhytter på Mellomøya som du kan leie av Oslofjorden friluftsråd.

LES OGSÅ: Kystleden – rimelig hytteluksus langs kysten

Vil du oppleve en smakebit av Håøya, og samtidig vandre i lettgått terreng, kan du følge merket grusvei fra ferjekaia vestover langs grensen til naturreservatet, mellom Mellomøya og Sørøya, og deretter vandre nordover mot Dragsundet på Mellomøya. Her finner du solide furutrær, flotte svaberg og små sandstrender langs kyststripen, og får utsikt mot Oslofjorden, Gråøya og Hurumlandet fra hengekøya. Er du heldig kan du få øye på både havørn og rådyr på turen.

Telting og hengekøyeovernatting er tillatt på Nordøya og Mellomøya, men ikke i naturreservatet på Sørøya.

Ta med kikkert i tilfelle du får øye på havørnen.

Det er ikke lov å tenne bål på Håøya.

Adkomst: Ferge 602 mellom Aker Brygge og Drøbak. Fergen tar deg til østsiden av Mellomøya på Håøya. Fergen går sjelden. Reisetid på ca. 1,5 time.

Distanse: 3,5 kilometer.

Stigning: 100 høydemeter 

LES OGSÅ: UTEs test av kjelesett 

Dette tipset finner du også i boka Kortreist – 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer

Som abonnent på ett av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: