Dag Terje Klarp Solvang er generalsekretær i DNT

Hos utemagasinet.no utfordrer Rune Engeset og Audun Hetland DNT og reiselivsnæringen på hva som kan gjøres for å forebygge fatale ulykker som i Tamokdalen. 

LES OGSÅ: Snøskred og reiselivet

DNT har vært en formidler av friluftskunnskap og fjellvett i over 150 år. Vårt samfunnsoppdrag er å få flere til å utøve et rikt friluftsliv i eget land. Sammen med dette oppdraget ligger det også et ansvar om å informere, og det er et ansvar vi tar på alvor. 

Friluftsliv gir oss avkobling, mestring og livskvalitet. Men friluftslivet krever også noe av deg. Fjellet kan være nådeløst og bakgrunnskunnskap om hvilken tur du legger ut på må være med deg – på lik linje med nødvendig utstyr. 

«Målet må være å sikre at alle våre hytter i fremtiden har god informasjon som bidrar til at enda flere tar trygge valg.»  

Kunnskap er nøkkelen. Noe av det viktigste vi gjør for å forebygge ulykker i fjellet, er å spre kunnskap om godt fjellvett. Det gjør vi på de 5000 turene våre foreninger arrangerer årlig med turledere. Her kommer deltakerne hjem med en trygg opplevelse i sekken og ny kunnskap til egne turer senere. 

Vi arrangerer også mange topptur- og skredkurs og utdanner årlig flere hundre turledere og instruktører. Her er vi ved kjernen av det DNT tilbyr. Vi er en kunnskapsformidler, en base alle kan benytte seg av, for selv å bygge kunnskap til et trygt og rikt friluftsliv på egen hånd.

Fjellvett med fokus på skred. Påsken 2016 ble Fjellvettreglene revidert sammen med Røde Kors. De ble tilpasset vår tids bruk av fjellet med et langt større fokus på ferdsel i skredfarlig terreng generelt, samt en egen regel om skred, fordi friluftslivet er langt brattere for langt flere i dag. Neste uke lanserer vi nye UT.no. Nettportalen er bygget så enkelt og intuitivt som mulig slik at alle, uansett bakgrunn, alder eller erfaring skal kunne hente ut den informasjonen de trenger før turen. Helt nytt er integrering av Varsom.no/NVE. UT.no har årlig over 20 millioner sidevisninger. Dette er en kanal som treffer mange før de legger ut på tur. 

LES OGSÅ: Kulturkollisjon på isen

Enda flere må bry seg. Forslagene fra Engeset og Hetland om varsom-kuber på hyttene er gode, og noe vi gjerne tar videre til våre selvstendige foreninger. Målet må være å sikre at alle våre hytter i fremtiden har god informasjon som bidrar til at enda flere tar trygge valg.  

Som det presiseres i kronikken, det er mange aktører i Norge som jobber godt for at folk både kan oppleve den fantastiske naturen vår, og komme vel hjem. DNT vil fortsette å bidra og håper enda flere blir med på laget, for den store jobben er å få alle til å bry seg om temaet. Er vi flere om dette, kan vi sammen sikre generasjoner gode og trygge turopplevelser. 
 

LES OGSÅ: Guide til fjellski

LES OGSÅ: ABC til vintersykling