Rundt 600 toppturentusiaster er i ferd med å innta Turtagrø, for å være med på verdens største toppturfestival, som ble utsolgt på rekordtid i vinter. Moroa starter i kveld.

Tidlig start

– Det har allerede kommet en del folk, men vi var ferdirgigga en dag tidligere, siden det er fridag i dag, og vi regna med at en del folk komme til å ankomme tidligere, sier festivalsjef Eyvind Setrom.

Han har vær topptatt med rigging og forberedelser, og har ennå ikke kommet seg på tur, men Setrom tror forholdene er fine.

– Det blir forhåpentligvis tid til en kjapp tur i morgen. Været er lettskyet og det er mildt, sier han.

En som derimot har kommet seg på tur er guideansvarlig Nils Nielsen, som brukte gårsdagen på å sjekke forholdene. Det gjorde han ved å gå 4500 høydemeter på en dag, og undertegnede lover gratis abonnement på Fri Flyt til den som klarer å gjenta bedriften, og bevise det (turbeskrivelse til slutt i artikkelen).

Varmt vær og våt snø

– Det er meldt unormalt varmt igjen i morgen og vi kan ikke forvente nattefrost. Uansett om vi får det eller ikke er det viktig at folk kommer seg på ski tidlig slik at snøen ikke blir for våt til man skal ned igjen. Om folk har ambisjoner om å kjøre bratt bør de tenke seg nøye om og gjøre vurderinger. Selv om vi ikke har observert noe skredaktivitet i dag kan vi ikke vente at snødekket stabiliserer seg raskt siden det skal fortsette og være varmt. I høyden kan vi forvente nye flakskred etter hvert som fuktigheten etter hvert trekker lengre ned i snødekket og treffer svake lag lengre ned i snødekket. Man bør derfor unngå botnformasjoner på nordlig sektor, forteller Nielsen.

Været har variert de siste dagene. I går natt var det klarvær og frost, som ga flott skareføre på morgenen.

– Skarelaget var ikke spesielt tykt, og så fort sola og varmen kom  smeltet dette. Fra sen formiddag og utover var det stort sett råtten snø på alle eksponeringer i lavere områder. På ettermiddagen var det enkelte stedet var det helt rotten snø så høyt som til 2000 moh. I ettermiddag blåste det friskt fra øst, men det var ingen snøtransport siden snøen er våt til topps, sier guidesjefen.

Monsterturen

Så til det aller viktigste: Klarer du å gjenta Nils´ rekognoseringstur? Her er turene han gikk i går:

  • Storbreatind og Store Smørstabtind på tidlig morgen
  • Dyrhaugstind og ned mot Ringsdalen så Ringstind på formiddagen
  • Steindalsnosi og Fanaråken litt for sent på dagen

– Det ble 4 500 høydemeter, det er jo ikke så verst, er hans egen kommentar til bedriften.