– Vi måtte grave oss ned
14.12.17 / Christian Nedrum
OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (EP3): Gjengen på vei til Helvetestinden må benytte seg av nesten alle fjellvettreglene på en og samme tur, pluss et par regler til.

Fra dekket bord, selvskutt hjort, rødvin og badekar på Kavli Moen, går den nye høgruta på Nordvestlandet videre fra Eresfjord og opp til Svartvassbu i retning Isfjorden. Etter en tre timers tur med feller på skia kommer prosjektleder Asbjørn Eggebø Næss og gjengen frem til DNT-hytta Svartvassbu. Her venter en temmelig innesnødd hytte som må graves ut. Det samme må utedoen. De fleste hadde regnet med at det bedagelige lodge-livet var over for godt. Helt feil. For plutselig varter Asbjørn opp med både fatøl og hummer. Et tilsynelatende uendelig lager med fyringsved er det også i den lille hytta. Foreløpig er tilværelsen på den lille fjellhytta 1000 moh. Ganske bedagelig, med andre ord. 

Saken fortsetter under bildet

FARE PÅ FERDE: Foreløpig ser det rosenrødt ut for gjengen på vei til Helvetestinden. Foto: Terje Aamodt

Men det skulle vise seg å bli en annen låt i pipa, når de rundt klokken 12 dagen etter ser at været letter og solen stikker frem. Det er klart for turens store delmål: Helvetestinden. En ferdig nedlastet værvarsel fra dagen i forveien lovet fortsatt bedring i været, men det stemte ikke helt. Ikke i det hele tatt, faktisk. Været som bare skulle bli bedre utover dagen fikk satt prosjektet skikkelig på prøve. For når det gjenstår 50 meter fra toppen, smeller stormen inn. Med halen mellom beina snur de, og følger sine egne spor ned samme vei. De kommer et stykke, men vinden er så sterk at sporene forsvinner like raskt som sikten. Før de vet ordet av det, er referansene forsvunnet. Etter et raskt rådslag blir de enige om at det eneste de kan gjøre, er å grave seg ned. 

ETAPPE 1: Jordalsgrenda - Øksendalen 

ALTERNATIV: Skogskjøring på Brandstad / Overnatting på Phillipshaugen

ETAPPE 2: Brandstad (Phillipshaugen) - Eresfjorden (Kavli Moen)

ETAPPE 3: Kavli Moen - Svartvassbu (DNT-hytte)

ETAPPE 4: Svartvassbu - Helvetestinden - Isfjorden (Romsdalen Lodge)

ASBJØRN EGGEBØ NÆSS (primus motor)

Asbjørn er en av Norges største frikjøringsskjendiser, og det har han vært i 15 år. Han begynte som telemarkkjører og ble profilert gjennom serien skifilmer «Kong Vinter» som flere år ble levert som DVD sammen med Fri Flyt. Senere har han nærmest blitt rikskjendis med roller i kinofilmene til norske Field Productions sammen med blant annet Axel Lund Svindal, Eirik Finseth og Even Sigstad. I dag er han dessuten medeier, utvikler og teamkjører på skimerket han selv kjører for, SGN. 

UTE-TV

TEASER - Dette er Omvegen til Helvetestinden

EPISODE 1 - Pudderbonanza på Brandstad (Øksendalen)

EPISODE 2 - Stille før stormen

EPISODE 3 - #trøbbel

EPISODE 4 - Bedre lykke neste gang (Schirmer og Larsson ankommer)

EPISODE 5 - Årsbeste på Vesle Vengetinden (Næss og Schirmer)

 
 

Les de siste sakene om utstyr

Julegaver til langrennsløperen

Fem julegavetips til langrennsentusiasten.

Julegaver til de minste

Fem gavetips til nykommerne.

Julegaver til klatreren

Fire fine gaver til klatreren.

Julegaver til padleren

Å kjøpe en kajakk i julegave blir kanskje for dyrt for de fleste. Vi gir deg fem julegavetips for padleren som ikke koster skjorta.

Julegaver til skikjøreren

Fem fine julegavetips til skikjøreren som liker å gå opp før han kjører ned.

Test av elklær

Ingen liker å fryse. Men hjelper det med klær som går på strøm? Vi har testet batteridrevne klær.

 

Les de siste sakene fra Magasin

Lange renn

Turrennsesongen er godt i gang. Det er slett ikke bare for hardhauser. 

En fjellodyssé

Stram randostøvlene av karbon: Nå kommer det hypermoderne friluftslivet.

Gå til urnene

Urner Haute Route mellom Andermatt og Engelberg er full av turer over vakre isbreer, nedkjøringer på urørte nordsider og overnattinger på idylliske fjellhytter. Vi fikk med oss alt – pluss kalde utedoer og en skremmende stor skredfare.

Annonse