abcd
EUROPEISK ELLER AMERIKANSK: Henrik Alpers og Øyvind Aas prøver å nøste opp i enhetsforvirringen mellom landevei- og terrengsykkel. Bilde: Christian Nerdrum
USA vs Europa
11.06.18 / Christian Nerdrum
GREIA MED (EP1) - Hvordan har det seg at ingen ting stemmer når vi prøver å kommunisere mål og enheter mellom terrengsykkel og landevei?

Det blir raskt misforståelser når sykkelekspertene Øyvind Aas og Henrik Alpers baserer en sykkeltur på hver sine måleenheter. For innen landevei- og terrengsykkel kan det virke som at ingen noensinne har gjort et forsøk på samarbeid. Her er det rett og slett ingen enheter som snakker sammen. Milllimeter vs tommer, p.s.i. vs bar. 

- Terrengsykkelsporten ble jo oppfunnet på begynnelsen av 70-tallet av landeveisyklister som søkte ut i skogen. Så fant de ut av at de kunne montere på litt breiere dekk m.m. på syklene sine, så begynte de å sveise sammen. Og siden terrengsykkelen har sitt opphav i Amerika, så bruker de målene de har. Og i Amerika har de tommer, sier Øyvind Aas. 

Det er lett å se for seg at sykkelprodusenter som opererer i begge kategorier også får sine utfordringer, når det skal oversettes fra bar til p.s.i. eller tommer og millimeter. Lettere blir det ikke når vi får en helt ny sykkelkategori som havner midt i mellom terrengsykkel og landevei. Med sine grove dekk og raske ramme vet antakelig ikke engang gravel-sykkelen selv hvilket imperie den vil leve i. Blir det amerikansk, eller blir det europeisk? Tommer eller millimeter, bar eller p.s.i? En blanding, ser det ut som. 

Saken fortsetter under bildet

Men noe sjarm har det da også kommet ut av kontinentenes kulturarv. I hvert fall for europeernes del, i følge Henrik Alpers. 

GREIA MED...

TEASER - 8. juni

EP1 - USA VS Europa / Enhetsforvirringen (11. juni)

EP2 - Landevei og motbakkene (18. juni)

EP3 - Terrengsykkel og motbakkene (25. juni)

EP4 - Landevei og utforbakkene (30. juli)

EP5 - Terrengsykkel og utforbakkene (6. august)

EP6 - Frontal motekollisjon (13. august)

 
 
VIS KOMMENTARFELT
 
 

Les de siste sakene om utstyr

Hva skal du ha med?

Å pakke sekken er halve turen. 

12 ting å vite ved kjøp av elsykkel

Elsykkelen er mye mer avansert enn den vanlige, strømløse sykkelen du kjenner fra før.

Hvilken type motor bør du gå for?

Elsykkel med hjulmotor eller krankmotor?

Pakkliste til vårskituren

Når sola skinner og snøen blir mjuk, gir en fjellsktur de skikkelig gode våropplevelsene. Dette bør du ha med deg.

Skifotografens pakkliste

Hva har fotografen med seg i sekken?

Se min anorakk

Som tenåring stod Anine Kierulf med «Spør meg»-anorakk på Kikut og forklarte de voksne hvorfor skiene deres ikke gled i 15 minus, mens de hadde klister fra i fjor. Snart fikk hun sln egen marka-anorakk. Den bruker hun fremdeles.

 

Les de siste sakene fra Magasin

NAIVT NATURTALENT

BOKANMELDELSE: Akademisk øvelse i avmaktens tid.

Lysefjorden på langs

I et av Norges mest besøkte turområder tok vi fatt på en reise fra dalbunn til høyfjell. Blant de storslåtte naturopplevelsene fant vi noe spesielt. Oppskriften på lykke.

BOKANMELDELSE: GRØNNE SKIFTER

Overraskende oppvekstskildring om Natur og Ungdom, jubilanten som nekter å bli voksen.

Annonse