Under innspillingen av God på langrenn gjorde vår langrennsekspert Ragnar Bragvin Andresen et enkelt eksperiment. Klassisk-skiene hans ble smurt på morgenen, etter de rådende og antatte forholdene snøen ville ha for dagen. Gli og feste var så godt som optimalt, og det skulle egentlig bare mangle når det er en skiproff som står i smøreboden. At skiene fortsatt skal være gode utover dagen er naturligvis et ønske og mål, men i de aller fleste tilfeller usannsynlig. I vår situasjon var det umulig. Væromslag gjorde klisterføret til voksføre noen timer senere. Felleskiene, som ikke har vært rørt siden de ble sendt fra fabrikken satt som spiker, mens skiparet med smøring ble glatte som skøyter i motbakken.

Saken fortsetter under bildet

«Ikke så rart» tenker du. Enig, men hvor ofte er det egentlig ikke forandring på føret gjennom dagen, og hvor stor «sweet-spot» har en smurt ski? Hvor god til å smøre må du være for å slå en felleski, og hvor glad skal du være i å smøre for at det er verdt det? Dette er spørsmålene vi lufter i den femte episoden av »God på langrenn». 

RAGNAR BRAGVIN ANDRESEN (EKSPERTEN)

Ragnar er en pedagogisk type, med usedvanlig god innsikt i hva han driver med. Langrenn. Det kommer godt frem i serien. Ikke minst når han karikerer langrennsstiler fra langt tilbake til 1960-tallet og frem til i dag på bare noen sekunder. Kanskje er det den gode bevisstheten på kroppsmotorikk og teknikk som har sørget for at Ragnar opptil flere ganger er blitt verdensmester på rulleski. Forøvrig er han teamsjef for Team Job Zone - og programleder i «God på langrenn».