Proffens valg: Felleski eller smøreski?
15.02.18 / Christian Nerdrum
GOD PÅ LANGRENN (EP5) - Spørsmålet mange stiller seg når det kommer til felleski er: om og når proffene kommer til å ta de i bruk.

Under innspillingen av God på langrenn gjorde vår langrennsekspert Ragnar Bragvin Andresen et enkelt eksperiment. Klassisk-skiene hans ble smurt på morgenen, etter de rådende og antatte forholdene snøen ville ha for dagen. Gli og feste var så godt som optimalt, og det skulle egentlig bare mangle når det er en skiproff som står i smøreboden. At skiene fortsatt skal være gode utover dagen er naturligvis et ønske og mål, men i de aller fleste tilfeller usannsynlig. I vår situasjon var det umulig. Væromslag gjorde klisterføret til voksføre noen timer senere. Felleskiene, som ikke har vært rørt siden de ble sendt fra fabrikken satt som spiker, mens skiparet med smøring ble glatte som skøyter i motbakken.

Saken fortsetter under bildet

«Ikke så rart» tenker du. Enig, men hvor ofte er det egentlig ikke forandring på føret gjennom dagen, og hvor stor «sweet-spot» har en smurt ski? Hvor god til å smøre må du være for å slå en felleski, og hvor glad skal du være i å smøre for at det er verdt det? Dette er spørsmålene vi lufter i den femte episoden av »God på langrenn». 

RAGNAR BRAGVIN ANDRESEN (EKSPERTEN)

Ragnar er en pedagogisk type, med usedvanlig god innsikt i hva han driver med. Langrenn. Det kommer godt frem i serien. Ikke minst når han karikerer langrennsstiler fra langt tilbake til 1960-tallet og frem til i dag på bare noen sekunder. Kanskje er det den gode bevisstheten på kroppsmotorikk og teknikk som har sørget for at Ragnar opptil flere ganger er blitt verdensmester på rulleski. Forøvrig er han teamsjef for Team Job Zone - og programleder i «God på langrenn».

 
 
VIS KOMMENTARFELT
 
 

Les de siste sakene om utstyr

Hva skal du ha med?

Å pakke sekken er halve turen. 

12 ting å vite ved kjøp av elsykkel

Elsykkelen er mye mer avansert enn den vanlige, strømløse sykkelen du kjenner fra før.

Hvilken type motor bør du gå for?

Elsykkel med hjulmotor eller krankmotor?

Pakkliste til vårskituren

Når sola skinner og snøen blir mjuk, gir en fjellsktur de skikkelig gode våropplevelsene. Dette bør du ha med deg.

Skifotografens pakkliste

Hva har fotografen med seg i sekken?

Se min anorakk

Som tenåring stod Anine Kierulf med «Spør meg»-anorakk på Kikut og forklarte de voksne hvorfor skiene deres ikke gled i 15 minus, mens de hadde klister fra i fjor. Snart fikk hun sln egen marka-anorakk. Den bruker hun fremdeles.

 

Les de siste sakene fra Magasin

NAIVT NATURTALENT

BOKANMELDELSE: Akademisk øvelse i avmaktens tid.

Lysefjorden på langs

I et av Norges mest besøkte turområder tok vi fatt på en reise fra dalbunn til høyfjell. Blant de storslåtte naturopplevelsene fant vi noe spesielt. Oppskriften på lykke.

BOKANMELDELSE: GRØNNE SKIFTER

Overraskende oppvekstskildring om Natur og Ungdom, jubilanten som nekter å bli voksen.

Annonse