Opp El Capitan
Hvordan griper du egentlig an en 1000 meter høy fjellvegg?

Hvor mye vann trenger man? Hvordan heiser man en sekk? Og hvordan funker nå dette med jumarering? 

Det mangler ikke på tøff klatredokumentasjon fra storveggene i Yosemite. Det mangler heller ikke på how to-filmer på Youtube.

– Jeg leste en bok hvor det står How to Big Wall Climb, innleder Paula Voldner, i den noe utradisjonelle klatrefeelgood-filmen Freerider.

Hun og klatrevenninnen Mari Augusta Holtlien Salvesen hadde ikke tenkt seg til Yosemite i det hele tatt da de reiste fra Norge. De var på en slags roadtrip som begynte i Squamish i Canada, og kjørte sydover, med litt klatrestopp på veien. Av noen venner fikk de låne boka av Chris MacNamara. 

– Vi brukte den nesten ikke, vi fikk låne den av noen venner mest på tull, fordi vi var så nybegynnere. Det er kanskje ikke så mye klatring i filmen, men vi hadde det veldig gøy, forteller Paula, som kom hjem fra USA for en måneds tid siden. 

LES OGSÅ PORTRETTINTERVJU MED PAULA: Hvor mye vann trenger man? Og hvordan funker nå dette med jumarering?   (+

Det finnes mange ruter opp «Kapteinen». Ingen av dem blir beskrevet som enkle. Freerider, som regnes som den letteste ruta er rundt 34 taulengder, grad 12d eller 13a. Dette tilsvarer omtrent norsk 8+. Det var denne ruta Alex Honnold soloerte i juni tidligere i år. 

De elleve første taulengdene av Freerider klatres ofte som en egen rute, og heter Freeblast. Den slutter på en stor hylle som går under navnet Heart Ledge. Ruta er i seg selv en klassiker, og har grad 11b (tilsvarer norsk grad 7).

Helt ferskinger er de naturligvis ikke. Paulta har markert seg som en av verdens beste kvinnelige klatrere på egne sikringer, som da hun fjor sommer gikk Minaret (grad 8+) i Boshuslän. 

Klatringen i USA beskriver hun som helt fantastisk.  

– Vi gikk mye i fri, og noe i fransk fri (en egen klatrestil, semiteknisk, uten bruk av hammer, taustiger osv.). Steinkvaliteten er perfekt. Det var første gang Mari og jeg klatret sammen på denne turen, men det funka kjempebra. Vi filmer litt begge to, noe med mobilkamera, og noe med mitt kamera, forteller Voldner, som også skriver om turen i nyeste utgave av Fri Flyt, hvor hun er fast spaltist.  

 
 
VIS KOMMENTARFELT
 
 

Les de siste sakene om utstyr

Julegaver til langrennsløperen

Fem julegavetips til langrennsentusiasten.

Julegaver til de minste

Fem gavetips til nykommerne.

Julegaver til klatreren

Fire fine gaver til klatreren.

Julegaver til padleren

Å kjøpe en kajakk i julegave blir kanskje for dyrt for de fleste. Vi gir deg fem julegavetips for padleren som ikke koster skjorta.

Julegaver til skikjøreren

Fem fine julegavetips til skikjøreren som liker å gå opp før han kjører ned.

Test av elklær

Ingen liker å fryse. Men hjelper det med klær som går på strøm? Vi har testet batteridrevne klær.

 

Les de siste sakene fra Magasin

Lange renn

Turrennsesongen er godt i gang. Det er slett ikke bare for hardhauser. 

En fjellodyssé

Stram randostøvlene av karbon: Nå kommer det hypermoderne friluftslivet.

Gå til urnene

Urner Haute Route mellom Andermatt og Engelberg er full av turer over vakre isbreer, nedkjøringer på urørte nordsider og overnattinger på idylliske fjellhytter. Vi fikk med oss alt – pluss kalde utedoer og en skremmende stor skredfare.

Annonse