God amatør vs vaskeekte skiproff
26.04.18 / Christian Nerdrum
TOPPTURFEBER (S3E3): Hvor stor forskjell er det egentlig på en god amatør og en vaskeekte skiproff?

I denne episoden av Toppturfeber blir programleder Bård Smestad med skiproffen Wille Lindberg på brattkjøring i Folgefonna.

Mens Wille er godt vant til vertikale omgivelser etter et utall sesonger i Alpene, er heller ikke Bård helt fremmed for å kjøre bratt. Dessuten er det noe som appellerer til 49-åringen som liker seg i luftige omgivelser.  I fjor vinter gikk han og Ola Hovdenak nærmest viralt da de tok førstenedkjøringen fra den legendariske fjellkjendisen Mannen. Likevel er han ærlig på sine begrensninger og innrømmer at han fort tyr til både hoppsvinger og doble stavisett når det luter på. Det er ikke nødvendigvis noe galt i det. 

– Men det er jo ikke sånn en ski er konstruert, og det er egentlig ikke sånn jeg vil løse utfordringen i bratta. Du skal ihvertfall ikke bare skrense nedover når det blir for bratt. Da er det ikke noe poeng, sier Bård som snart skal få gode råd av skiproffen Wille Lindberg.  

I dag skal nemlig Bård få prøve seg på en styggbratt fjellside på Folgefonna, coachet av den grasiøse svensken. Wille kan se tilbake på mange år som proff skikjører og har flere topplasseringer i den Freeride World Tour. Dessuten er han en god pedagog med gode formidlingsevner. Her er det mye å lære, men skikjøringen på Folgefonna og andre bratte steder skjer naturligvis på eget ansvar. For når det blir så bratt som dette kommer også konsekvensene som julekvelden på kjerringa, som de sier i brattkjøringsmiljøet.  

Saken fortsetter under bildet

BÅRD SMESTAD

Bård Smestad (49) er ikke frontfigur av programserien Toppturfeber på grunn av sin uovertrufne faglige kunnskap om fjell og sikkerhet. Ei heller fordi skifilmskaperne vil ha ham på rollelisten. Bård er en ganske vanlig mann fra Trondheim med et normalt talent for skikjøring og god forståelse for snø, fjell og utstyr. Det som skiller ham ut, er hans fabelaktige motivasjon til å komme seg ut på tur. Her finner du bloggen hans.

 
 
VIS KOMMENTARFELT
 
 

Les de siste sakene om utstyr

Hvilken type motor bør du gå for?

Elsykkel med hjulmotor eller krankmotor?

Pakkliste til vårskituren

Når sola skinner og snøen blir mjuk, gir en fjellsktur de skikkelig gode våropplevelsene. Dette bør du ha med deg.

Skifotografens pakkliste

Hva har fotografen med seg i sekken?

Se min anorakk

Som tenåring stod Anine Kierulf med «Spør meg»-anorakk på Kikut og forklarte de voksne hvorfor skiene deres ikke gled i 15 minus, mens de hadde klister fra i fjor. Snart fikk hun sln egen marka-anorakk. Den bruker hun fremdeles.

Klær som varmer

Norske Heat Experience vil gjøre frossenpinner bedre rustet i vinterkulda med batteridrevne klær.

Rando for junior

Hagan The Sky Force med Z02-binding.

 

Les de siste sakene fra Magasin

Sommerens ungdomscamper

Sommer og skolefri åpner opp mulighetene for å gjøre noe av det du liker aller best, eller kanskje prøve noe helt nytt.

KAKE PÅ PRIMUS

Denne deilige kaka lager du i turpanna!

Tustnastabben

Turtips for fjellrangleren på Nordmøre.

Annonse