GODT NYTTÅR: Signar André Nilsen skriver om spektakulær juletur til Liatind på Helgeland. Foto: Signar André Nilsen 1

1GODT NYTTÅR: Signar André Nilsen skriver om spektakulær juletur til Liatind på Helgeland. Foto: Signar André Nilsen

Romjulstradisjon i Helgelandsalpene

Signar André Nilsen savnet skiene da han skulle ned fra den spektakulære pinakkelen ved Liatind på Helgeland.

Alpin start midt i romjula etter altfor store mengder god julemat kan være noe brutalt. For å komme meg til dagens mål, Liatind (935 moh) i Aldersundet på Helgeland pep vekkerklokka lenge før hanen i det hele tatt tenker på å gale. En halvtimes båttur over havstykket Sjona med fem friske minusgrader, stjerneklart og sjøluft i fjeset gjorde at man våknet litt, og da turkompis Benny Herseth fra Mo i Rana plukket meg opp på fastlandet var man noenlunde ved sine fulle fem.

Se film under artikkelen!

Helgelandsalpene som jeg ynder å kalle området her er rikt på fjell med gode muligheter for alpin klatring og bratt skikjøring, men lite kjent over det ganske land. Man slipper i hvert fall å stå i kø.

Desember måned hadde vært nedbørfattig og siden snødekket ikke var all verden valgte vi å legge igjen skiene og satse på litt lett juleklatring. I 2015 førstebesteg vi en bratt og bortgjemt pinakkel i snøstorm, og den fristet til gjentakelse, dog med sikt denne gangen.

SPEKTAKULÆR: Pinakkelen på Liatind ligger bortgjemt, men den er vel verdt et besøk. Foto: Signar André Nilsen

Anmarsjen var av vakreste sort med lett snøbrøyting til toppen av skaret mellom de to toppene som utgjør Liatindmassivet hvor pinakkelen gjemmer seg. Turen i 2015 var en behagelig affære med store mengder snø som gjorde bestigningen relativt enkel, men med betydelig mindre snø i år måtte jeg holde tunga rett i munnen de 40 bratte meterne til topps. 

Litt motstand tar man sjelden skade av og belønningen var en utsikt som er vanskelig å beskrive med ord. Dronen som surret rundt oss dokumenterte bedre enn jeg klarer å gjøre her.

FRISTENDE: Renna under toppen fristet, men skiene ble ikke med denne gangen. Foto: Signar André Nilsen 

Siden vi fortsatt hadde litt igjen av dagen benyttet vi anledningen til å klatre opp på hovedtoppen for å spotte nye prosjekter, noe det er uendelig mye av i området.

Det hadde ikke vært feil med ski nedover igjen da renna mellom toppene byr på ca 500 høydemeter med 40 graders sammenhengende moro, og snøen kunne sikkert kvalifiserte til betegnelsen «pudder» i mer urbane strøk som Hemsedal og Trysil.

På gjensyn i jula 2018!


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

Siste saker

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

NÅR SNØEN SMELTER (EP6): Makan til overnattingsplass skal du lete lenge etter. Ole Kristian Strøm og Christine Titland slår opp teltet på Kjerringkjeften i Hemsedal.

NAIVT NATURTALENT

BOKANMELDELSE: Akademisk øvelse i avmaktens tid.

Fra null til hundre

Lofoten Ultratrail er 160 kilometer langt. Hallvard Schjølberg har vunnet tre ganger på rad. For få år siden var han en sofagris.

Siste saker

Lysefjorden på langs

I et av Norges mest besøkte turområder tok vi fatt på en reise fra dalbunn til høyfjell. Blant de storslåtte naturopplevelsene fant vi noe spesielt. Oppskriften på lykke.

Årets Eventyrer 2018 er i gang

Hvem fortjener prisen i år?

Har du gått Norge på langs?

Haukeliseter Fjellstue inviterer til storsamling for NPL-ere.

BOKANMELDELSE: GRØNNE SKIFTER

Overraskende oppvekstskildring om Natur og Ungdom, jubilanten som nekter å bli voksen.

Smakfull fiskegryte

Nyt lange sommarkveldar på eit svaberg, med gryta putrande på primusen.

Atlanterhavsroerne nærmer seg halvveis

Rune Malterud og Stian Aker passerte nylig 1000 nautiske mil.