Med fjellski åpner mulighetene seg i vinterfjellet, og det er mange typer ski å velge mellom. VI har laget en oversikt for å gjøre valget litt enklere for deg. Foto: André Spica 1

1 Med fjellski åpner mulighetene seg i vinterfjellet, og det er mange typer ski å velge mellom. VI har laget en oversikt for å gjøre valget litt enklere for deg. Foto: André Spica

Guide til fjellski

En oversiktlig guide til ulike typer fjellski – og hva de egner seg best til.

Søndag 11. desember 2016 kl.21:25

Fjellski kommer i mange ulike modeller og det kan være utfordrende å finne ut hvilken type fjellski som passer best til din bruk. Fjellski har et bredt spekter av varierende egenskaper, alt etter hva de er optimalisert for. I hovedsak er det spennet på skiene, innsving og smørelommer som avgjør mye av egenskapene til skiene.

For å gjøre det enklere å velge rett type fjellski har vi i samarbeid med fire forskjellige fjellskiprodusenter laget en fjellskiguide. Det er ikke et dypdykk i nyanser og detaljforskjeller som smørelommer, spennbuer og breddemål. Vi har i stedet lagt vekt på å gjøre fjellskiguiden enkel og oversiktlig, med fokus på det som er viktigst å vite for å velge rett type ski. Vi har delt fjellskiene inn i fem ulike kategorier hvor vi har satt søkelys på tre momenter: Hvilke egenskaper som generelt kjennetegner skiene i kategorien, hvilke bruksområder de egner seg best til og hvilke fjellskimodeller som hører til i kategorien. Det er viktig å merke seg at valg av sko og bindinger også vil ha noe å si.

Fikk du med deg UTEs fjellskiskole? 

Skismurning, smørefritt eller kortfeller?
Et viktig spørsmål mange lurer på. Svaret avhenger rett og slett av hvilken bruk skiene skal utsettes for. Riktig skismurning på ski med godt spenn glir best, mens kortfeller gir bedre feste. Skal du dra tunge pulker ut på lange turer, er det helt nødvendig med godt feste og gjerne også noe mindre gli, da det gir tryggere og bedre kontrollert skiføring i mer krevende terreng og i nedoverbakker. Til denne bruken er kortfeller oftest det optimale. Dersom oppakningen og terrenget er lettere og underlaget er fast, kan skismurning eller smørefritt være et bedre valg, dersom det gir tilstrekkelig feste. Med sekk på ryggen er fraskyvet annerledes enn med pulk, og det kan være et bedre valg med skismurning/smørefritt enn med kortfeller. Med god gli går det fortere unna. Det gjelder også i nedoverbakker, hvor det med pulk eller tung sekk kan være mer ønskelig med en trygg og kontrollert skikjøring, fremfor en rask. Altså kortfeller fremfor skismurning. Et annet moment som er verdt å være klar over, er at kortfeller ikke fester godt til skiene dersom det er skismurning under skiene. Det er noe å ta med i betraktningen dersom skituren i hovedsak gjør det nødvendig med kortfeller. Da er det ofte hensiktsmessig å ha kortfellene på hele tiden, også der skismurning i utgangspunktet har en bedre funksjon. Så kort oppsummert: Kortfeller egner seg for tung og krevende tur med tung oppakning, smurning og smørefritt for lettere tur med lettere oppakning. Det kan være greit å merke seg at Åsnes og Fischer har et integrert festesystem for kortfeller. Dette gjør det enkelt å feste fellene og å ta dem av. Fischers S-Bound, Traverse, Excursion og Jakt har kombinasjonen smørefri Crown og Easy Skin fell.

Behandling av feller
Feller og skismurning går som regel ikke godt sammen og feller glir ikke spesielt godt. Men ingen regel uten unntak! For den som legger litt ekstra arbeid i forberedelsene, er det mulig å bedre gliden på fellene og å kombinere mellom feller og smurning. Fellebruk, og spesielt kortfeller, er forholdsvis nytt for mange nordmenn. De fleste feller er innsatt med en voks som skal forhindre vanninntak/ising, men den slites bort og ofte kan man oppleve klabbing som et resultat. Dette kan du selv løse ved å impregnere fellene før du legger ut på tur eller evt. ta med deg et lite voks stykke i lommen. Du vil da få bedre glid i fellene, de klabber ikke og fellene varer lenger. Dersom du ønsker å kunne veksle hyppig mellom feller og smurning kan du gjøre følgende: Forbered deg ved å legge en god grunnvoks. La den tørke og herde skikkelig. Da fester fellen bedre og den kan tas av og på en god del. På den måten får du det beste fra to verdener. Du bør unngå å legge på feller på voks som nylig er lagt på.

LES OGSÅ: Guide til fjellskibindinger

Saken fortsetter under

DEN FØLELSEN: Fjellski gir en egen frihet, og har bredt bruksområde. Foto: André Spica

Lett fjellski

Denne typen fjellski har lav vekt, er smale og forholdsvis stive. Disse skiene egner seg for lange turer i lett og flatt terreng og for turer i tråkka spor eller i oppkjørte skispor. Denne type ski er ikke optimale for krevende terreng eller mye og dyp snø. Skiene i superlight-kategorien er optimalisert for fast underlag. Dette er det nærmeste du kommer en langrennsski, men som fortsatt er en fjellski med stålkant.

BINDINGER: NNN- eller BC-bindinger.
MODELLER:
Åsnes: Mountain Race 48, Mountain Race 46, Mountain Touring 51, Mountain Race Jr.
Fischer: Steel light, Powerlight og Adventure crown (crown er smørefri-system)
Rønning: Track

Lett fjellski: Fischer

Langturski

Her finner du de klassiske, smale og stive langturskiene. Disse har lite innsving, noe som gjør at skiene blir mer retningsstabile. De har et spenn som går gjennom hele skien (til sammenligning er spennet på klassiske langrennsski ski kun i smøresonen). Dette gjør skien mindre manøvrerbar og best egnet for flatt og moderat terreng. Langturskiene har bedre bæreevne enn de lettere fjellskiene, særlig når man går sakte. Det gjør at denne type ski ofte er i bruk på lange turer med tung oppakning (sekk eller pulk). Hardangervidda, Finnmarksvidda og Sydpolen, for å nevne noen eksempler på typiske skiturer for denne typen ski.

BINDINGER: BC i all hovedsak, men også NNN.
MODELLER:
Åsnes: Amundsen, Amundsen Fram, Gamme og Liv.
Fischer: E89 Crown og Easy Skin.
Madshus: Madshus BC 50/ Madshus VOSS. Begge modeller finnes i WAX og MGV+(Smørefritt)
Rønning: Discover

Langturski: Åsnes Amundsen

Allsidig fjellski

I denne kategorien finner du den mest allsidige typen fjellski. Disse har litt mykere spenn enn langturskiene, lavere smørelomme (smørelomme er det området på skiene som er ment for skismurning) og bedre styringsegenskaper i brattere og mer krevende terreng. Dette er den typen ski som passer når du ikke nødvendigvis har et spesifikt bruksmønster, men både ønsker å kunne trekke en tung pulk over vidda og kunne gå en topptur med den samme skien. Det er viktig å merke seg at dersom du har en spesifikk bruk, vil det kunne lønne seg å velge ski som er mer optimalisert. Disse skiene er noe bredere. Det gjør at de ikke nødvendigvis passer oppkjørte skispor. Ski i de hittil nevnte kategoriene gjør det.

BINDINGER: BC i hovedsak, men også 75mm.

MODELLER:

Åsnes: Cecilie og Nansen
Fischer: E99 Crown og Easy Skin
Madshus: Madshus BC55/ Madshus Glittertind. Begge modeller finnes i WAX og MGV+ (smørefritt)
Rønning: Discover

Allsidig fjellski: Madshus Glittertind

Brede fjellski

Brede fjellski er steget før toppturski, men de er fortsatt kategorisert som fjellski. På denne typen ski er fokus i all hovedsak på kjøreegenskaper. Skiene har et begrenset spenn og er derfor mykere. Videre har de mer innsving og bredere tupp og bakende enn de foregående kategoriene. Noen av modellene i denne kategorien har også rocker- og taperteknologi. Rocker vil si at hele eller deler av skien er bøyd oppover mens taper vil si at det bredeste punktet, som vanligvis er helt ute ved tuppen, er trukket mer inn mot midten av skien. Begge disse egenskapene bedrer kjøreegenskapene til skiene, og det går på bekostning av gå-egenskapene. De egner seg mindre bra for de lange turene med tung oppakning. De er heller ikke godt egnet for voksing, men for skifeller. Brede fjellski egner seg spesielt godt for turer i karrige fjellområder på Vestlandet og i Nord-Norge.

BINDINGER: 75mm i hovedsak.

MODELLER:
Åsnes: Ingstad, Combat, Falketind 62 og Falketind 68 
Fischer: E109 Easy Skin, S-bound Crown/Easy Skin, Traverse 78 Crown/Easy Skin og Excursion 88 Crown/Easy Skin (de tre sistnevnte modellene er smørefri med mulighet for fell)
Madshus: Madshus EON. Finnes i WAX og Omnitrak (smørefritt)
Rønning: Quiet

Brede fjellski: Fischer

Jaktski

Denne kategorien har fjellski spesielt utviklet med hensyn på jakt. Skiene har lite spenn, er laget med full trekjerne og er uten stålkant (for å unngå skade på hundepoter). Det gir andre kjerneegenskaper enn fjellski med stålkanter, ettersom en del av spennet på sistnevnte ligger i stålkantene. Jaktski er laget for å gi god kontroll og stødig skiføring, hvilket er nødvendig for å kunne ha fokus på felling av bytte mens skiene er på beina. Skienes egenskaper kan variere mellom optimalisering for lengre jaktturer i enkelt terreng eller kortere forflytning i mer krevende terreng.

BINDINGER: BC og 75mm

MODELLER:
Åsnes: Breidablikk og Kongsvold. Breidablikk best egnet for litt lengre turer (kan brukes i spor), Kongsvold for trangt og litt vanskelig terreng.
Fischer: Country Crown og Jakt Crown. Country Crown er best egnet for litt lengre turer, Jakt Crown for trangt og litt vanskelig terreng.
Rønning: Quiet

Jaktski: Rønning Quiet

LES OGSÅ: 10 fine fjellskiturer 

LES OGSÅ: 15 lette toppturer


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

Siste saker

Den vanskelige gruppedynamikken

Den vanskelige gruppedynamikken

TOPPTURFEBER (S2E5): Hvem blir sjef, hvor mange er mange og hva slags folk vil du absolutt ikke ha med på tur?

10 grunner til å velge el-sykkel

10 grunner til å velge el-sykkel

Er du litt nysgjerrig eller kanskje litt i tvil? Her er noen gode argumenter for å skaffe deg en elsykkel.

Opphever forbud mot el-sykling i terrenget

Opphever forbud mot el-sykling i terrenget

Elsykkelen har vært regnet som et ulovlig motorkjøretøy i skogen og på fjellet. Nå endres reglene.

Den første fjellturen med elsykkel

Den første fjellturen med elsykkel

Omkranset av storslåtte fjell og fantastisk kulturlandskap fant vi stillheten på tur. Med elsykkel som transport bort, opp og inn i eventyret.

Slik bruker du «skredsøkeren»

Slik bruker du «skredsøkeren»

TOPPTUR FOR ALLE (EP5): Er du i det minste tvil om hvordan en sender/mottaker skal brukes? Se denne.

Norges lille Grønland

Norges lille Grønland

Drømmer du om å padle mellom isfjell på Grønland? Bare tre timer i bil fra Bergen finner du en ukjent perle som gir arktisk stemning.

Tursnakk-rabatt

Tursnakk-rabatt

Fastlegen og jeg snakker ikke om det vi egentlig skulle snakke om.

Drømmen om Denali

Drømmen om Denali

Nord-Amerikas høyeste fjell reiser seg hvit og mektig i Alaska Range.

– Sognefjordsruta er herved etablert, det er en fin tur

– Sognefjordsruta er herved etablert, det er en fin tur

REISEGUIDE: Rett vest for de mest kjente skiområdene i Sogn, er det et helt annet landskap som åpenbarer seg. Fri Flyt ble med da Sognefjordruta ble gått for første gang.