1

1SKARPE RYGGER: Skal du klatre alle 4000-meterne i Alpene nå du regne med å traske litt på smale fjellrygger. Foto: Privat

Granheims guide til Europas høyeste

Tormod Granheim om hvordan du kan nå toppen av Alpenes 4000-metere.

– De letteste 4000-meterstoppene i Alpene er ikke noe vanskeligere enn mange av 2000-meterstoppene i Norge, så jeg tror det er en del som er i markedet for dette, sier Tormod Granheim.

Han er aktuell med ny bok om Alpenes 4000-metere.

LES OGSÅ: Granheim aktuell med ny bok

– Interessen og kompetansen i Norge er høyere nå, blant annet på grunn av blader som Fri Flyt, så dette er nok mer relevant nå enn for ti år sida, sier Granheim.

Han ble kåret til Årets eventyrer i 2016 for prosjektet med å bestige alle de 83 fjellene over 4000 meter, noe som blir ansett som en milepæl i norsk fjellsporthistorie. 

Granheim forteller om fjell som er forførende vakre, men også lett tilgjengelige, om verdien av å sette seg mål, finne gode turkamerater og slå til i rette øyeblikk.

ERFAREN: Tormod Granheim er en av Norges mest erfarne fjellklatrere. Foto: Privat

– Du trenger ikke reise til Nepal

Eventyreren som i 2006 ble førstemann til å kjøre ned nordveggen av Mount Everest på ski, har besteget alle de 82 toppene over 4000 meter i Alpene, og ble med det første fra Norden til å gjøre det.

– Litt av poenget med boka er å vise at du trenger ikke å reise til Nepal eller bestige Kilimanjaro for å finne eventyr. Alpene er vårt nærmeste høyfjellsområde, og lett tilgjengelig for nordmenn, så det jeg beskriver i boka er noe mange kan gjøre sjøl, sier Granheim.  

To store utfordringer med Alpene

Granheim forteller at han i hovedsak støtte på to utfordringer i prosjektet.

– Det ene var å finne noen som hadde lyst til å være med. Dette er jo litt nerdete. En ting er å få med seg noen opp på Mont Blanc eller Matterhorn og de mest kjente toppene. Det gikk greit. Men de ukjente toppene genererte ikke samme interesse, så der slet jeg litt. Til slutt fant jeg noen likevel, sier han.

Med reisefølge på plass fikk Granheim kjenne på den andre store utfordringen: Konstant vekslende forhold.

– Alpene er reelt farlig, med snøskred og tordenvær, vind og tåke og dårlig sikt, og alle toppene inkluderer isbre. Det gjør det litt mer avansert enn det meste i Norge.

NY BOK: Det mangler ikke på spennende historier i Granheims nye bok fra bestigningene av alle 4000-meters toppene Alpene.

I løpet av 82 toppturer har Granheim fått noen aha-opplevelser.

– Jeg er jo egentlig skikjører, så for meg var det med klatring å gå litt inn i det ukjente. Det var masse som var skummelt, men jeg husker spesielt turen opp på Agiverte. Ved siden av lå det to topper til som vi også gjerne ville opp på den dagen. Da vi kom til topps var jeg våt på hendene fra været og svett på kroppen etter å ha klatret 1000 høydemeter. Oppe på toppen kom det en ekstremt sterk, kald og våt vind, og det gjorde at dette nok er den skarpeste effektive temperaturen jeg har opplevd. Da kjente jeg at nå MÅ vi komme oss i le, ellers ville jeg miste all førlighet i fingrene og jeg ville ikke kunne bruke hendene mine. Jeg ville være ute av stand til å klatre og til å ta vare på meg selv. Det skjedde veldig brått og det var skremmende, sier Granheim.

Tåke er også noe av det som kan gi Granheim mareritt.

– Snikende tåke er vanskelig. Jeg har slitt mye med å ikke gå meg vill, og så langt har jeg greid å ikke gjøre det. Men jeg har måttet jobbe hardt mange ganger for å unngå det, sier han.

Boka har mye konkrete tips og informasjon som folk kan bruke i planlegging.

– Jeg håper den kan bidra til å spre turglede. Og så håper jeg folk ønsker seg boka til jul, drømmer litt og lager seg lister og deler videre, sier Granheim. 

LES OGSÅ: Tormod Granheim er Årets eventyrer 2016


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

    5 sokker han blir glad for å få

    Sokker er faktisk ikke bare sokker. Vi har plukket ut fem par som slår hull på teorien om at far ikke blir glad for sokker til jul, bursdag eller farsdag.

    VERDIDANNENDE LÆRING

    Om 50 år med forsøk på å hamle opp mot tenkemåten som reduserer fri natur til ting-kilde (ressurs), og politikere som skyr virkeligheten og bruker abstraksjon som hersketeknikk.

Siste saker

Frys dette

Minus og minus blir pluss.

Bra å ha innerst

Full frihet med Northern Playground Zipbra.

Reiselivet må bli ein naturforvaltar

Norge vil bli verdsleiande innan aktive, naturbaserte opplevingar. Skal me nå dette målet, må reiselivsnæringa ta større ansvar for naturen turistane kjem for å sjå.

Siste saker

– En mektig opplevelse på to hjul

Tre kamerater drømte om en episk alpetur. Det fikk de.

Endelig litt action

Endelig litt action

Optimismen brer seg og motivasjonen sprer seg. Kongvinter er her!

Les mer på UTE-bloggen

Her finner du skiføre

Sugen på skitur? Disse stedene har snø nå.

Se min treningsjakke

Thor Gotaas holder stilen klassisk.

Test av felleski

Felleskisalget tok helt av sist vinter, og langrennsprodusentene jobber knallhardt for å utvikle ski som er bedre enn de andres. Vi har testet seks modeller beregnet på fritidsmosjonisten. (+)

Norsk ekspedisjon med førstebestigning i Himalaya

Fjellklatreren Tore Sunde-Rasmussen ble først i verden til å bestige fjelltoppen Dolma Khang i Himalaya.