EIVIND EIDSLOTT

Eivind Eidslott (38) er fast turskribent i UTE. Han vokste opp i Sunnmørsalpene og er preget av det. Han har blant annet startet Fri Flyt og skrevet om ski- og friluftsliv for UTE, Fjell og Vidde, Dagbladet og Dagens Næringsliv. Han har også gitt ut flere bøker.

En doven sommerdag på hytta oppstår – av uforklarlige årsaker, eller kanskje fordi det er tåke og duskregn ute, og bare seks plussgrader, og fordi jeg, beklageligvis, scroller nedover Instagram i noen minutter, og ser mine venner bestige tinder langs Helgelandskysten, og bade i Nordmarka – følgende tankerekke: hva om Fjellet hadde en Instagramkonto?
Hvem ville fått likes eller kommentarer fra henne?

Ville Natur og Ungdom fått noen likes fra Fjellet? Ville folk som tar selfies på Prekestolen fått noen hjerter? Folk som går på Råna, Store Skagastølstind, Ama Dablam? Ville Fjellet begynt å følge Turistforeningen på Instagram? Ville Fjellet latt seg sjarmere av Turistforeningens luer som signaliserer om du er singel eller i et forhold? Ville Utemagasinet fått noen likes? Harvest? Fri Flyt? Den 22 år gamle kvinnen som går fra Lindesnes til Nordkapp, alene, med en engelsk setter og en smarttelefon, sponset av den lokale dagligvarebutikken og en solcelleprodusent, og med evnen til å skrive både inderlige og humoristiske tekster – sømløst, om hverandre – både på Insta, Face og Snap? Ville Fjellet gitt noen likes til den 57 år gamle mannen som går Bukkelægret uten å ha gått der før, og uten ektefellen, og uten å få gnagsår i de dyre fjellskoene han kjøpte via en tysk nettbutikk, og uten noen som helst selvironi?

Hadde Fjellet skrevet noen kommentarer? Ville hun skrevet på bokmål eller nynorsk?

Ville Fjellet investert i en selfiestang? I så fall: hva ville hun tatt bilder av? Seg selv på Vinjerock, dansende i en grønn goretexjakke, i tussmørket, sammen med en jentegjeng fra Øystre Slidre? En selfie foran teltåpningen utenfor Henningsvær? Et forbløffende godt måltid hun har laget på primus? Ville Fjellet også gått opp til Trolltunga, stått på én fot på stupkanten, lagt ut et bilde og spist en burger i Odda etterpå? Hvilke #hashtags ville hun brukt? #landscape? #nature_perfection? #thegreatoutdoors? #friluftsliv? Eller bare #shotwithlove?

Ville Fjellet alltid tatt veldig gode bilder? Ville Fjellet utnyttet at hun alltid er tilstede i naturen både under soloppgang og solnedgang, og på vindstille vinterdager, og under høststormer, og når noen kjører ned en snørenne i Sunnmørsalpene for aller første gang? Ville Fjellet fått 3000 følgere den første måneden, og deretter 20 000 nye den påfølgende måneden, og hundretusenvis av nye følgere i løpet av det første året? Ville Fjellet blitt sponset av en utstyrsleverandør? Ville hun blitt invitert til å holde foredrag på et internasjonalt seminar om sosiale medier på et konferansehotell utenfor Frankfurt Am Main?

Ville Fjellet etter hvert ligge våken om kveldene og lure på hva hun skulle poste neste dag? Se for deg at hun scroller nedover feeden sin, ser det ene praktfulle bildet etter det andre, leser velformulerte tekster med morsomme punchlines, tenker at alle er flinkere enn henne, at alle andre har flere venner, at alle andre er oftere på tur.

Se for deg at Fjellet har to millioner følgere på Instagram, men føler seg ensom.

Se for deg at Fjellet, en doven sommerdag, med tåke og duskregn i Stølsheimen, legger ut et bilde av en blåbærtue. Hun bruker ikke noe filter. Fargene er blasse, ekte, uten spesialeffekter. Så skriver hun:

«Eg logger av. Eg logger ut. Kanskje eg vil invitere til framsyning av ljosbilete i peisestova på Gjendebu om nokre år. Kanskje ikkje. Ha det bra no.»