Sykkelferie i sommer?

10 grunner til å sykle i Norge.

SIRAS VERDEN

Lars Erik Sira (f. 1975) drømmer om å være mer på tur, men våkner stort sett hjemme i sin egen seng på Melhus før han drar på jobben i Statens vegvesen. Bloggen hans handler om sykle langt langsomt langs landeveien, i skogen, på fjellet, ved havet – på kontinuerlig søken etter gode opplevelser. Sommeren 2016 syklet han Norge rundt på 76 dager, som det også ble bok av. Du kan følge Lars Erik på hans hjemmeside.

Sommeren 2016 syklet jeg en 5360 kilometer og 76 dager lang rundtur i Norge. Snaut halvparten av turen tilbrakte jeg i de tre nordligste fylkene. De 5360 kilometerne er fulle av oppturer og nedturer.

De mange møtene med mennesker og natur både gleder og utfordrer. Opplevelsene spenner fra gråt og djupt mismot til hemningsløs turglede. 

Måneden langs veien i nord bød på fenomenale opplevelser og enorme kontraster.

Her er noen grunner til at jeg digger Nord-Norge.

1) Solnedganger

Jeg var litt for seint ute til å få med meg perioden med midnattsol, men solnedganger kan være like bra. Og det var ikke mangel på kveldslys av den spektakulære sorten, som denne i Vesterålen.  

 

2) Strender

 

Smellvakre strender er så vanlig i Nord-Norge at det er fort gjort å begynne å ta dem for gitt. De dukker opp over alt. Uttakleiv i Lofoten pekte seg ut som en av de beste av de beste.

  

3) Fersk fisk

 

Jeg er ingen erfaren fisker, men langs Helgelandskysten beit fisken bortimot hver gang jeg prøvde lykken, som her på Rødøy.

  

4) Vakre veier å sykle på

 
Strekninga fra Brønnøysund til Tromsø via Helgeland, Salten, Lofoten, Vesterålen og Senja er tursykling i verdensklasse. Flotte omgivelser hele tida og stort sett beskjedent trafikkerte veier er en tursyklists drøm. Her langs fylkesvei 815 på innersida av Lofoten.

5) Uventa møter langs veien

 

En sykkeltur byr på mange uventa opplevelser, som for eksempel et møte med en nysgjerrig rev på Ifjordfjellet i Finnmark.

 

6) Sjarmerende småsteder

 

Rett som det var, kom jeg til småsteder jeg syns det var vanskelig å forlate. Fiskeværet Nyksund, som de siste par tiåra har våkna til liv igjen, var av de aller mest spennende.

 

 

7) Imøtekommende folk

 

Jevnt og trutt møtte jeg hyggelige mennesker, som var nysgjerrige på turen min og som villig fortalte om opplevelser fra sine egne liv i landsdelen. En av dem var Atle Arnulfson Valland, som satte meg inn i Nyksunds fortid og delte tanker om framtida.

 

8) Fjellturer

 

Når jeg ville gjøre noe annet enn å sykle, var nærmeste fjell aldri langt unna. Mange av dem er lett tilgjengelige og byr på utsikt i eliteklassen, som her på Rødøyløva.

  

9) Den barskeste naturen

 

Hele Norge er storslått. Men aller barskest er det i nord. Engabreen, ei arm av Svartisen, er en god representant for det røffe.

 

10) Smellvakre stoppesteder langs vegen

 

Noen områder hadde så mange flotte steder å stoppe at framdriften blei så som så. Senja utmerka seg spesielt, som her på Tungeneset.

LES OGSÅ: Nødvendig å trene før langtur på sykkel?
 


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

Siste saker

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

NÅR SNØEN SMELTER (EP6): Makan til overnattingsplass skal du lete lenge etter. Ole Kristian Strøm og Christine Titland slår opp teltet på Kjerringkjeften i Hemsedal.

NAIVT NATURTALENT

BOKANMELDELSE: Akademisk øvelse i avmaktens tid.

Lysefjorden på langs

I et av Norges mest besøkte turområder tok vi fatt på en reise fra dalbunn til høyfjell. Blant de storslåtte naturopplevelsene fant vi noe spesielt. Oppskriften på lykke.

Siste saker

Årets Eventyrer 2018 er i gang

Hvem fortjener prisen i år?

Har du gått Norge på langs?

Haukeliseter Fjellstue inviterer til storsamling for NPL-ere.

BOKANMELDELSE: GRØNNE SKIFTER

Overraskende oppvekstskildring om Natur og Ungdom, jubilanten som nekter å bli voksen.

Smakfull fiskegryte

Nyt lange sommarkveldar på eit svaberg, med gryta putrande på primusen.

Atlanterhavsroerne nærmer seg halvveis

Rune Malterud og Stian Aker passerte nylig 1000 nautiske mil.

16 observasjoner fra Romsdalseggen

Første gang vi gikk turen over Romsdalseggen, var den en nyhet. Sist sommer var tida kommet for å dra tilbake på familietur. Her er noe av det vi la merke til.