Skitur i sommersol

Fortsatt skiføre i Nordmarka? Nei da, det er nok for sent nå. Men tar du turen til Kikut, og fortsetter noen få kilometer nordover, så kommer du til Oppland fylke. Der er det fortsatt skiføre..

PER-ARNE ANDERSEN

Etter å ha blitt målt i 227 km/t på ski nedover en fransk fjellside, flatet friluftslivet noe ut, men Per-Arne benekter at slikt henger sammen med alderen. Per-Arne livnærer seg som ingeniør, og er en altmuligentusiast som fyller året med friluftsaktiviteter som ski, stisykling, downhillsykling, padling, fjellturer og klatring. Han er en solid Jotunheimen-kjenner og har skrevet boka «På tur – Leirvassbu» (2012). Per-Arne blogger om turer og friluftsliv, og tar høyde for at det også kan bli andre uviktige ting som opptar ham i friluftshverdagen.

Fjellene i Jotunheimen har beholdt sin vinterdrakt, mens dalbunner, smelteelver og brefall er i ferd med å få tilbake sine velkjente sommerfarger. Området byr nå på de mest eventyrlige kontraster. Etter at jeg i forrige blogginnlegg skrev om dagsturer til Jotunheimen, har jeg fått mange henvendelser fra folk som vil være med på dagstur. Som sikkert de fleste vet, er det forskjell på drøm og realitet, så da minibussen humpet ut av Oslo sentrum kl. 04 tirsdag denne uken, hadde vi lykkes å fylle den opp med to forventningsfulle dagsturentusiaster. Det holdt i massevis for å få en drømmetur.

Her er noe fakta fra turen – og til slutt en viktig advarsel:

Mandag 19. mai: SMS inn kl. 13.24: Jotunheimen i morgen? SMS ut kl. 13.33: Jepp:)

Tirsdag 20. mai: Avreise Grünerløkka i Oslo kl. 03.50. Vi ankommer Leirdalen på Jotunheimens nordside kl. 09.

Utgangspunktet for turen var Breabakken i Leirdalen på ca. 1200 meters høyde, der Leira fortsatt var snødekket og lett å passere. Turen gikk over Storbreen og målet var Smørsabbstindene med Kniven som er 2137 meter høy og deretter Saksa som er 2189 meter høy. Saksa er en av områdets mest krevende og spektakulære bestigninger, og toppunktet har etter min mening Jotunheimens råeste utsikt. Toppunktet er svært lite, og det er kun plass til noen få personer om gangen. Vi nådde toppunktet på Saksa utpå ettermiddagen og hadde nedkjøring tilbake til dalen i 5–15 cm grovkornet vårsnø – fantastisk styresnø uten sug. Vi forlot Leirdalen ca. kl. 18.30 og minibussen rullet inn i Oslo sentrum kl. 24.00. Glade, friske, opplagte, solbrune og proppfulle av turenergi var vi tilbake på jobb onsdag morgen.  

For å komme til topps på Saksa må man forsere en 45 graders renne. Belønningen er formidabel utsikt i alle himmelretninger.

"

«Det skjer noe spesielt når våren kommer og dagene blir lange, lyse og varme. Så når du føler på kroppen at sevja begynner å stige, er det bare å komme seg på skitur i Jotunheimen.»

"

Saksa er ikke Jotunheimens høyeste punkt, men for mange toppturentusiaster er det skisesongens høydepunkt.

Jeg har i boka om turer i Leirdalsområdet, beskrevet turen over Storbreen til Kniven og Saksa som verdens vakreste vårskitur. Selvsagt er dette en subjektiv vurdering fra en som er stormforelsket i området, men det er et faktum at jeg har til gode å gjøre turen med folk som er uenig. 

Snøkorridorene på Storbreens brefall er fristende, men skumle å kjøre på ski.

Det er fortsatt mye snø i Jotunheimen og gode nedkjøringsmuligheter ned mot dalbunnene. Til tross for nattefrost i forkant av vår tur, ble enkelte snøbroer på Storbreen ganske råtne i løpet av dagen. Noen broer lot seg lett knekke med staven, og vi kunne se ned i dype og fryktinngytende bresprekker. Vis stor aktsomhet dersom du tenker deg ut på skitur på Jotunheimens isbreer, og styr unna de mest oppsprukne brefallene.

Lite kan måle seg med en snødekt isbre, dersom du elsker å sette spor i dyp og myk snø.

Ha en fortsatt strålende vårskisesong:)


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

Siste saker

10 varme dunjakker

10 varme dunjakker

På de kalde dagene er det lite som slår en god og varmende dunjakke. Her er ti vinterversjoner!

Turvettregel #1

Turvettregel #1

Hell i uhell ved kanten av verdens største saltslette.

Les mer på UTE-bloggen
EVENTYRER-FINALIST: NANSENRUTA 2017

EVENTYRER-FINALIST: NANSENRUTA 2017

Linda Eirin Eiken og Therese Moe Øye gikk over Grønland i Fridtjof Nansen sine fotspor. Og attpåtil på høsten, som gir både åpne sprekker, smeltevann, alt av føre og kuldegrader, og en håndfull stormer underveis.

Siste saker

Viser verdens beste fjellfilmer

Viser verdens beste fjellfilmer

Banff Film Tour er på vei til Oslo.

EVENTYRER-FINALIST: Martin Skaar Olslund

EVENTYRER-FINALIST: Martin Skaar Olslund

Martin Skaar Olslund har årets hardeste fribestigning i norske fjell. Etter 24 timers klatring, og flere forsøk, gikk han Stormpillaren på Vågakallen i Lofoten, som er satt til grad 9.

Hvordan ta vare på teltet

Hvordan ta vare på teltet

Det er flere ting du kan gjøre for å ta godt vare på teltet ditt. Men ikke tenk på å putte det i vaskemaskinen!

Eventyrer-finalist: Henriette Bjørge

Eventyrer-finalist: Henriette Bjørge

Henriette Bjørge jobber for at barn og unge i Afghanistan skal finne glede i snøen vinterstid. Dermed får spesielt jentene både nye rollemodeller og muligheter.

Eventyrer-finalist: fra Bøler til Beijing

Eventyrer-finalist: fra Bøler til Beijing

Å sykle fra Bøler til Beijing ga 158 døgn på tur, spennende opplevelser og all slags vær for Truls Hestengen og Jostein Hult.

Sognefjorden cowboys

Sognefjorden cowboys

Ny serie på fftv kommer i høst, sjekk ut teaseren her!