På tur – som ei jente

Du skriker som ei kjerring. Du løper som et kvinnfolk. Du kaster som ei jente. Hvorfor er det ydmykende å gjøre ting som ei jente?
At mitt biologiske kjønn automatisk skal gi meg egenskaper som svak, fjasete, pysete eller overdramatisk er ganske ugreit.
At mitt biologiske kjønn automatisk skal gi meg egenskaper som svak, fjasete, pysete eller overdramatisk er ganske ugreit.

MALIN JACOB

Malin Jacob (25) er tidligere nestleder av Natur og Ungdom. Som 18-åring ble hun kåret til Norges miljøhelt av Aftenposten. Hun brukte ti år av livet sitt på å kjempe for naturen, før hun innså hvor lite tid hun hadde brukt på å oppleve den. Det er hun i full gang med nå. Hun kaller seg et friluftsnek, men erfaringskurven stiger bratt. Nylig sa hun opp hotelljobben og bestemte seg for å sette statsvitenskapstudiene på vent. Nå skal hun jakte drømmen litt, og blogger hos oss. Malin er en av grunnleggerne til gronnejenter.no. Hun har også en egen hjemmeside: malinjacob.no.

8. mars – den internasjonale kvinnedagen. I år er det hundre år siden vi markerte denne dagen for første gang i Norge. Denne uka, opp mot kvinnedagen, har jeg skrevet om kvinner og naturen. Jeg er opptatt av å bryte ned konstruerte merkelapper om kjønn og friluftsliv. Som jeg skreiv tidligere denne ukenDet å påstå at det kun er menn som ar dragningen mot naturen og frirommet det gir, er trist. For slik er det ikke. 
Jeg kan være enig i at det historisk sett kanskje har vært mer legitimt for menn enn kvinner å bedrive aktiviteter i naturen. Slik er det ikke i 2015, og vi må slutte å presentere det som det. Jeg blir derfor litt småirritert over tekster som «Naturen er oppskrytt» fra Ingunn Økland og «Maskuline menn ut i naturen med stor M» fra bloggkollektivet Maddam. Å kritisere og latterliggjøre menn som lengter ut egentlig bare gjør det vanskeligere for kvinner å lengte ut. Hvis målet med disse tekstene å minke kjønnsforskjeller og stereotypier, har de feilet.
På samme måte blir jeg småirritert over utsagn som «kaste som en jente», «skrike som ei kjerring» eller «løpe som et kvinnfolk». Det blir feil å kjønnsdefinere egenskaper.

Jeg bærer sekk som ei jente. Jeg går på ski som ei jente. Jeg setter opp telt som ei jente. Jeg er på tur som ei jente. Hver morgen våkner jeg opp – som ei jente. Det er ikke helt tilfeldig. Jeg er nemlig født som en jente. At mitt biologiske kjønn automatisk skal gi meg egenskaper som svak, fjasete, pysete eller overdramatisk er ganske ugreit.
Lets talk about sex, baby

Nei, jeg referer ikke til den halvkleine låta til Salt-N-Pepa – jeg snakker om kjønn. På engelsk skiller man mellom biologisk kjønn og sosialt kjønn – sex og gender. I diskusjoner om kjønn og likestilling får vi ofte høre «Menn og kvinner er jo forskjellige», og derfor skal vi trekke en konkusjon om at vi derfor har helt ulike egenskaper. Helt rett – menn og kvinner er forskjellige. Mitt biologiske kjønn, kvinne, gir meg noen egenskaper som menn ikke har. Jeg kan bære frem et barn og amme det. Hva dette har å si for mitt sosialt konstruerte kjønn, kvinne, er jeg usikker på. Jeg ser ikke kausalen – føder barn = dårlig til å kaste ball. 

Jenny Skavlan skrev nylig på bloggen sin om merkelappen «guttejente», som hun har fått klistret på seg hele oppveksten. Hun skriver: Vant guttene da egenskapene ble delt ut? Ble jentene tildelt pysete, intrigemaker, sladrete, anspent og overfølsom og guttene fikk modig, avslappet, spontan og tøff? Jeg mener ikke det og synes ikke egenskapene skal settes i kjønnsbåser.

Amen.
#likeagirl

Always som produserer bind laget i fjor en liten film hvor de ber voksne kvinner og menn, samt unge gutter å løpe som en jente og kaste som en jente. Det synet er ganske trist. Å gjøre noe som ei jente er visst det samme som å være en imbesil hønsehjerne. De ber unge jenter å gjøre det samme – og disse unge jentene løper så fort de kan og kaster så hardt de kan. Det sparker rompe!
På spørsmålet om hva det betyr å løpe som ei jente svarer en av de urge jentene: It means to run as fast as you can. En annen jente svarer på spørsmålet om å gjøre noe som en jente er en bra ting:  I don't know if it is a good thing or a bad thing. It sounds like a bad thing. Like you are trying so humiliate someone.

Always setter fokus på hvordan dette kan påvirke unge jenter til å få dårlig selvtillit i en periode av livet hvor de er sårbare. Det er jeg enig i. Jeg mener i tillegg at det å bruke termen «som ei jente» også opprettholder kjønnsstereotypier.
Why can't run like a girl also mean win the race?

LES OGSÅ: Malins kvinnelige friluftslivsforbilder

LES OGSÅ: Kvinnen og naturen 


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

    5 sokker han blir glad for å få

    Sokker er faktisk ikke bare sokker. Vi har plukket ut fem par som slår hull på teorien om at far ikke blir glad for sokker til jul, bursdag eller farsdag.

    VERDIDANNENDE LÆRING

    Om 50 år med forsøk på å hamle opp mot tenkemåten som reduserer fri natur til ting-kilde (ressurs), og politikere som skyr virkeligheten og bruker abstraksjon som hersketeknikk.

Siste saker

Frys dette

Minus og minus blir pluss.

Bra å ha innerst

Full frihet med Northern Playground Zipbra.

Reiselivet må bli ein naturforvaltar

Norge vil bli verdsleiande innan aktive, naturbaserte opplevingar. Skal me nå dette målet, må reiselivsnæringa ta større ansvar for naturen turistane kjem for å sjå.

Siste saker

– En mektig opplevelse på to hjul

Tre kamerater drømte om en episk alpetur. Det fikk de.

Endelig litt action

Endelig litt action

Optimismen brer seg og motivasjonen sprer seg. Kongvinter er her!

Les mer på UTE-bloggen

Her finner du skiføre

Sugen på skitur? Disse stedene har snø nå.

Se min treningsjakke

Thor Gotaas holder stilen klassisk.

Test av felleski

Felleskisalget tok helt av sist vinter, og langrennsprodusentene jobber knallhardt for å utvikle ski som er bedre enn de andres. Vi har testet seks modeller beregnet på fritidsmosjonisten. (+)

Norsk ekspedisjon med førstebestigning i Himalaya

Fjellklatreren Tore Sunde-Rasmussen ble først i verden til å bestige fjelltoppen Dolma Khang i Himalaya.