abcd
ANNERLEDES BYTUR: Profilen til Ecotrail er å fremheve lokal natur- og kulturhistorie og miljøvennlig livsstil. Oslo-versjonen går blant annet gjennom Oslo- og Bærumsmarka og gjennom noen av Norges 50 mest verneverdige naturområder. Foto: Ecotrail
Grønn løpefest i Oslo
Terrengløpet Ecotrail vil vise det urbane fra en annen side enn det turistene ellers ser. Lørdag 26. mai har du mulighet til å ta stien inn til byen, sammen med over 3000 andre.

Hva skiller Ecotrail fra andre terrengløp?   

– Det er først og fremst Oslo som skiller seg ut, som en unik hovedstad med marka og fjorden som omringer byen. Når det skal arrangeres løp i byer, så må ofte politiet sperre av gatene. Målet vårt er å unngå det og i stedet la løpet inngå naturlig i bybildet. Vi vil dra stiene i marka inn til byen, og gjennom det vise fram Oslo.  

Løpsturisme er blitt en egen greie i byer. Hva er det som gjør Oslo attraktivt for løpere?  

– Delmålet med Ecotrail er å vise signalbygg med kulturhistorie underveis i løypa. Paris har flere punkter enn Oslo og der ender den lengste distansen opp i Eiffeltårnet. I Oslo kommer vi inn ved Operaen, noe turistene synes er utrolig spennende å se. Målgang er på Langkaia og SALT, et samarbeid vi er glad for. SALT har fokus på havet og ressursene der, mens vi har på marka og skogen og vi har gått sammen om målområdet, så her vil det også skje mye denne helgen.  

Da Ecotrail ble arrangert første gang i Paris for 12 år siden var det få andre løp med økovennlig profil. Har det skjedd noe på disse årene?

– Det som grunnla løpet ville lage et «oppdag byen»-løp, samtidig som de ville tiltrekke seg aktører som ikke kjente så godt til terrengløping som livsstil. I Ecotrail må deltakerne ha med kopp eller drikkesystem selv. Vi har 100 prosent nedbrytbare sperrebånd, og tre-medaljer til deltakerne. Kaster du søppel, kan du bli disket. Den innskjerpingen var veldig effektivt i fjor, det var nesten ikke søppel i løypa etter løpet. Det er fint å se at Norges Idrettsforbund har fått laget en miljøhåndbok hvor de skal gjøre klubber og idrettslag mer bevisst, for mosjonsløp er veldig forsøplende. Etter New York Maraton ligger det igjen så mange plastkopper at man kan fylle sju olympiske svømmehaller med søppel.

Det er fem startområder og i praksis fem løp. Hvilken distanse er mest populær?

– 21-kilometeren. Men vi ser at 30-kilometeren er voksende, fortellet Karlsen. 

UTE-TV: Basisstyrke for løperen 

ECOTRAIL

HVA: Terrengløpet Ecotrail har sine røtter i Paris, og arrangeres i en rekke store byer. Løpets profil er å framheve lokal natur- og kulturhistorie og miljøvennlig livsstil. Det nest mest populære løpet foregår i Oslo, og gjennom områder med noen av Norges 50 mest verneverdige naturområder.

DISTANSER: 80 km, 50 km, 30 km, 21 km og 10 km + 21 km nordic walking

NÅR: 26. mai

Ecotrail Oslo

UTE-PROFIL

GRØNN LØPSFEST: Løpsleder for Ecotrail, Marit Karlsen, er også habil ultraløper. 

 
 
VIS KOMMENTARFELT
 
 

Les de siste sakene om utstyr

Hvilken type motor bør du gå for?

Elsykkel med hjulmotor eller krankmotor?

Pakkliste til vårskituren

Når sola skinner og snøen blir mjuk, gir en fjellsktur de skikkelig gode våropplevelsene. Dette bør du ha med deg.

Skifotografens pakkliste

Hva har fotografen med seg i sekken?

Se min anorakk

Som tenåring stod Anine Kierulf med «Spør meg»-anorakk på Kikut og forklarte de voksne hvorfor skiene deres ikke gled i 15 minus, mens de hadde klister fra i fjor. Snart fikk hun sln egen marka-anorakk. Den bruker hun fremdeles.

Klær som varmer

Norske Heat Experience vil gjøre frossenpinner bedre rustet i vinterkulda med batteridrevne klær.

Rando for junior

Hagan The Sky Force med Z02-binding.

 

Les de siste sakene fra Magasin

Sommerens ungdomscamper

Sommer og skolefri åpner opp mulighetene for å gjøre noe av det du liker aller best, eller kanskje prøve noe helt nytt.

KAKE PÅ PRIMUS

Denne deilige kaka lager du i turpanna!

Tustnastabben

Turtips for fjellrangleren på Nordmøre.

Annonse