1

1FILEFJELL: Dette skredet på Filefjell gikk av seg selv denne uka, og det er skumle skredforhold i store deler av Norge. Foto: Leif Øyvind Solemsli

Skumle skredforhold i nesten hele Norge

Flere dramatiske skredhendelser og økt skredfare den siste uka etter stort snøfall og sterk vind.

I helga ble en person tatt i skred ved Reidarskaret og en annen ble tatt i et dramatisk skred på fjellet Skogshorn, begge i Hemsedal. Ved skisenteret Tromsø Alpinpark (Kroken) i Troms skjedde også to skredulykker i helga, og en person ble tatt i et relativt stort skred på Gaustatoppen. Ingen har omkommet i snøskred i Norge så langt i år, men antallet meldte skredhendelser er rekordhøyt denne vinteren.

– Vær varsom!

– Det er på sin plass å vise varsomhet nå. Etter en lang periode med forholdsvis kaldt vær har vi fått et tørrsnølag med rimkrystaller som nå har føyka ned. Dette har blitt et svakt lag, som igjen har medført flere selvutløste skred og skytende sprekker, forteller Per Ola Seim, skipatruljesjef i Hemsedal skisenter.

– Hva kan du si om situasjonen fram mot påska?

– Det blåser greit nå, og spørsmålet er når snøen stabiliserer seg – hvis den i det hele tatt gjør det. Så jeg tør ikke si noe om påska.

Mange skred på Filefjell

Skredvarslingstjenesten varsom.no varsler faregrad to – moderat skredfare – de nærmeste dagene for Jotunheimen og Hallingdal. Men fra varslingsregionen Indre Fjordane og nordover meldes faregrad tre – betydelig skredfare – eller høyere.

Les mer om skredvarslene og skredproblemene her!

– Det har gått masse skred her, både naturlig utløste og skred utløst av mennesker, men jeg har ikke sett så mange nye skred etter at vinden løya i ettermiddag, forteller Leif Øyvind Solemsli, som er skredobservatør for varsom.no på Filefjell.

Han melder om god forplantningsevne i snøen, som har ført til en del temmelig store skred.

– Alle skredene har gått på overflatekantkorn som ble til et svakt lag nå når det kom fersk fokksnø oppå der igjen, sier han.

Komplekse forhold

Lenger nord er situasjonen enda mer komplisert. I Troms og Finnmark var det faregrad fire – stor skredfare – onsdag, men denne ventes å avta noe. Over hele fjøla har det kommer mye nysnø den siste uka. I Trøndelag meldes det om skumle forhold – særlig i lesidene.

– Vi har et komplekst snødekke med vedvarende svake lag og mye nysnø og vind fra vest de siste dagene. Snøskred kan løsne både naturlig og fjernutløses av en enkelt skiløper. Sjekk varsom.no og ta konservative valg i forhold til bratthet, sier tindeveglederaspirant Pål Røsrud, som bor i Oppdal og til stadighet er ute og sjekker forholdene.

FINT OG SKUMMELT: Komplekse skredforhold i Oppdal, og fotografen oppfordrer folk til å være varsomme og konservative i valg av skiterreng. Foto: Pål Røsrud


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

    Grønland – før avreise

    Det er mange brikker som skal på plass før en Grønlandskryssing. Mye kan du forberede deg på, men langtfra alt.

    Trekanten på fjellski

    Det ligger nasjonalromantiske hytter i hver dal, og dagsetappene lar livsnyteren ta det passelig med ro. I Trollheimen finnes faktisk den perfekte langhelgen - også i mai.

Siste saker

Ingen over, ingen ved siden

Skygger Galdhøpiggen for Norges flotteste vårskitur? Bli med på gjenoppdagingsferd langs gjensnødde vårskispor over Norges tak.

Pakkliste til vårskituren

Når sola skinner og snøen blir mjuk, gir en fjellsktur de skikkelig gode våropplevelsene. Dette bør du ha med deg.

Som en åpen bok

På gården Snertehaugen i Hemsedal har Nils Faarlund hatt sin lille skrivestue i snart 20 år. Nå er et inspirasjonssted basert på øko-filosofien og menneskers fortrolighet med natur i ferd med å reises her.

Siste saker

Grønland – de tunge pulkene

Litt frustrasjon over pulkene i et vanskelig landskap, og gutta møter også skumle utfordringer i begynnelsen av turen sin.

Vinn billetter til Mountain

Se traileren til naturdokumentaren Mountain, og vinn to billetter!

Lær fjellski på 1 - 2 - 3

Våren er fantastisk for fjellkskiturer, og her kan du se alle episodene av UTE sin fjellskiskole.

Grønland – før avreise

Det er mange brikker som skal på plass før en Grønlandskryssing. Mye kan du forberede deg på, men langtfra alt.

15 steg til toppturlykken

Nybegynnertipsene du trenger for trygge og gode toppturer.

Trekanten på fjellski

Det ligger nasjonalromantiske hytter i hver dal, og dagsetappene lar livsnyteren ta det passelig med ro. I Trollheimen finnes faktisk den perfekte langhelgen - også i mai.