1

1FRILUFTSMANN: Bendik Heggen Strønstad synes film og friluftsliv er en perfekt kombinasjon. Foto: Yesbox Productions

På jakt etter de beste fjellfilmene

Bendik Heggen Strønstad (34) er proff filmprodusent, lidenskapelig friluftsmann og nyansatt som filmansvarlig på Fjellfilmfestivalen.

Hvordan jobber en filmansvarlig på Fjellfilmfestivalen?

Fjellfilmfestivalen

Har vært arrangert siden 2003. Arrangeres i samarbeid mellom Den norske turistforening og friluftsmagasinet UTE. Finner sted på Gjendesheim Turisthytte i Jotunheimen 8. til 12. september. Mer informasjon på fjellfilm.no

– Jeg jobber til daglig som filmprodusent så det glir jo nesten litt inn i arbeidsdagen. Prøver å sondere terrenget for å finne en fin blanding av filmer til festivalen. Fiksjonsfilm og dokumentarer finner man gjerne på andre festivaler og markeder. Ellers prøver man jo å fiske opp ting man hører om som kan passe inn. 

Hvilket forhold har du til Fjellfilmfestivalen fra før?

Bendik Heggen Strønstad (34)

Bosted: Oslo

Jobb: Produsent i Yesbox Productions

Friluftsbakgrunn: – Prøver å komme meg på tur så ofte jeg kan, om det bare er en natt i marka på en hverdag. Har gått mye i fjellet, både sommer og vinter og veksler på å sove i telt og på hytter. Gikk Svalbard på tvers for noen år siden som var en fantastisk opplevelse. Står også på brett om vinteren og fridykker om sommeren.

– Jeg var på Fjellfilmfestivalen for to år siden. Festivalen sto for verdenspremieren av Villmark 2 som jeg har produsert. Det var en fantastisk opplevelse, stjerneklart, nordlys og en fullsatt utescene. Hadde store planer om å dra i fjor, men jeg giftet meg den helgen, så måtte nesten prioritere det. 

Hvorfor tok du på deg oppdraget?

– Fjellfilm er den perfekte krysningen av fjell og film, to ting jeg liker veldig godt. Da muligheten bydde seg var det noe jeg bare måtte hoppe på. 

Hva er den viktigste kvalifikasjonen du har?

– Siden jeg har jobbet med film i over 12 år har jeg forholdsvis god kjennskap til andre festivaler og bransjen generelt. Det må jo være en fordel når man skal ut å hente film. Også er jeg jo en fryktelig hyggelig fyr.

Hva legger du vekt på for å få et bra program?

– Blandingen av fiksjon, dokumentar og action/adventure-filmer tror jeg er viktig for å skape et variert program.  

Hva ser du på som profilen til Fjellfilmfestivalen?

– At den skal inspirere folk til å bruke fjellet. Både gjennom filmene vi viser, foredragene som holdes og aktivitetene man kan være med på.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

GOD STEMNING: Kinoopplevelse under åpen himmel i Jotunheimen. Foto: Fjellfilmfestivalen

Kan du si litt mer konkret hvordan du jobber for å finne filmer?

 – Jeg reiser på en del festivaler i jobben som filmprodusent. Der leter jeg i programmet på festivalene og prøver å få sett aktuelle filmer samt møte filmskaperne eller salgsagenten som selger filmen. Hvis jeg ikke får sett filmen på festivalen får jeg en link så jeg kan se den hjemme. Jeg er på de største festivalene og markedene som Berlinale og Cannes pluss en del andre festivaler. Under TIFF i Tromsø i år så jeg f.eks en film fra skredet på Mount Everest som jeg gjerne vil vise på Fjellfilm. Vi får ikke dratt på alle festivaler så vi prøver å sjekke programmet på festivaler med lignende profil som Fjellfilm og kanskje hente noe derfra.  Vi har hatt et samarbeid med European Outdoor Film Tour om å vise noe av deres program, det vil vi nok fortsette med. Jeg sjekker også rundt med filmskapere og andre jeg kjenner i bransjen om de har noen tips som burde sjekkes ut. Ellers er det jo mye man fisker tak i her og der, leser om eller ser snutter av på nettet som vi prøver å følge opp. En del av det som vises er jo ikke klassiske kinofilmer så vi må prøve å grave de fram gjennom andre kanaler enn de vanlige salgskanalene for spillefilmer. Heldigvis har jeg med meg Astrid Solli i programmeringsteamet så vi kan diskutere litt og dele på arbeidsoppgavene. 

Hva er viktigst for publikum på Fjellfilmfestivalen?

– Å ha det gøy en helg i fjellet. For at de skal ha det tror jeg det er viktig legge til rette for god stemning gjennom filmene vi viser, så det blir nok ikke alt for mange tunge dramafilmer. De får man dra på andre festivaler for å se. Dette er jo en festival hvor publikum ikke bare er tilstede for å se film, men også være på tur.

Hvordan er balansen mellom film og foredrag?

– Vi vil prøve å legge opp til å ha foredrag som er knyttet til noen av filmene eller temaene i filmene, så får vi se hvordan det går med tilgjengelighet på filmer og folk. Foredrag er helt klart en viktig del av festivalen.

Hvordan er interessen blant filmskapere?

– Vi har allerede fått en del påmeldinger til festivalen og jeg tror flere filmskapere begynner å kjenne til festivalen.

Hvilken status har Fjellfilmfestivalen blant proffe filmfolk?

– Festivalen har vokst og blitt mer synlig de siste årene. Med verdenspremiere på filmer som Villmark 2 og Cave har den tatt steget opp fra å være en smalere festival til å bli en interessant festival for større norske produksjoner. 

Hva er klart til årets program?

– Vi er godt igang, men har ikke spikret så mye ennå. 

Har du noen drømmefilm eller foredragsholder på Festivalen?

– Ja, det har jeg, men kan dessverre ikke røpe det helt ennå. 

Hva gleder du deg mest til i år?

– Å kunne offentliggjøre programmet blir gøy – og så er det jo selvfølgelig veldig gøy å være på festivalen 


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

  Guiden til guidene

  Guiden til guidene

  Lurer du på hvem du kan kontakte for å finne hjelp til de spreke turene du vil på i sommer? Her er oversikten.

  Kurs deg opp

  Kurs deg opp

  Å lære seg nye ting er alltid gøy, og hvorfor ikke bruke noe av sommeren på en aktivitet du ikke kan?

Siste saker

Øy for øy, tind for tind

Øy for øy, tind for tind

Reis til Færøyene før alle andre gjør det.

Annonseinformasjon UTE

Annonseinformasjon UTE

Magasinet UTE er Norges ledende, uavhengige friluftslivsmagasin, og gir leserne inspirerende og grundig journalistikk om friluftsliv på papir, nett, arrangement og video. UTE handler om å være UTE og gir din merkevare en effektiv og rimelig arena for å kommunisere med aktive UTE-folk. Et folkeslag det blir stadig flere av.

Jotunheimens mann

Jotunheimens mann

Morten Helgesen er lommekjent i Jotunheimen. Han gir oss sine beste turtips til sommerens fjellturer.

Basisstyrke for løperen

Basisstyrke for løperen

FØDT TIL Å LØPE (S3E3): Alle som løper bør drive med basisstyrke. Her får du noen gode øvelser.

Mitt fiolette skattekart

Mitt fiolette skattekart

ESSAY: Når vi mister villmark mister vi ikke bare steder å lengte til, steder å utforske, men også mange av fuglene, dyrene og plantene våre. Hvem forsvarer naturens interesser i drakampen om villmarka?

Koker vann i plastkopp

Koker vann i plastkopp

VILLMARKINGEN (S2E2): Plastkoppen smelter om du legger den på bålet, så hvordan kan du da koke vann i en kopp av plast?

Guiden til guidene

Guiden til guidene

Lurer du på hvem du kan kontakte for å finne hjelp til de spreke turene du vil på i sommer? Her er oversikten.

Kurs deg opp

Kurs deg opp

Å lære seg nye ting er alltid gøy, og hvorfor ikke bruke noe av sommeren på en aktivitet du ikke kan?

10 veier til helgelykke

10 veier til helgelykke

UTEs topp 10-liste med flotte helgeopplevelser!