1

1FRILUFTSMANN: Bendik Heggen Strønstad synes film og friluftsliv er en perfekt kombinasjon. Foto: Yesbox Productions

På jakt etter de beste fjellfilmene

Bendik Heggen Strønstad (34) er proff filmprodusent, lidenskapelig friluftsmann og nyansatt som filmansvarlig på Fjellfilmfestivalen.

Hvordan jobber en filmansvarlig på Fjellfilmfestivalen?

Fjellfilmfestivalen

Har vært arrangert siden 2003. Arrangeres i samarbeid mellom Den norske turistforening og friluftsmagasinet UTE. Finner sted på Gjendesheim Turisthytte i Jotunheimen 8. til 12. september. Mer informasjon på fjellfilm.no

– Jeg jobber til daglig som filmprodusent så det glir jo nesten litt inn i arbeidsdagen. Prøver å sondere terrenget for å finne en fin blanding av filmer til festivalen. Fiksjonsfilm og dokumentarer finner man gjerne på andre festivaler og markeder. Ellers prøver man jo å fiske opp ting man hører om som kan passe inn. 

Hvilket forhold har du til Fjellfilmfestivalen fra før?

Bendik Heggen Strønstad (34)

Bosted: Oslo

Jobb: Produsent i Yesbox Productions

Friluftsbakgrunn: – Prøver å komme meg på tur så ofte jeg kan, om det bare er en natt i marka på en hverdag. Har gått mye i fjellet, både sommer og vinter og veksler på å sove i telt og på hytter. Gikk Svalbard på tvers for noen år siden som var en fantastisk opplevelse. Står også på brett om vinteren og fridykker om sommeren.

– Jeg var på Fjellfilmfestivalen for to år siden. Festivalen sto for verdenspremieren av Villmark 2 som jeg har produsert. Det var en fantastisk opplevelse, stjerneklart, nordlys og en fullsatt utescene. Hadde store planer om å dra i fjor, men jeg giftet meg den helgen, så måtte nesten prioritere det. 

Hvorfor tok du på deg oppdraget?

– Fjellfilm er den perfekte krysningen av fjell og film, to ting jeg liker veldig godt. Da muligheten bydde seg var det noe jeg bare måtte hoppe på. 

Hva er den viktigste kvalifikasjonen du har?

– Siden jeg har jobbet med film i over 12 år har jeg forholdsvis god kjennskap til andre festivaler og bransjen generelt. Det må jo være en fordel når man skal ut å hente film. Også er jeg jo en fryktelig hyggelig fyr.

Hva legger du vekt på for å få et bra program?

– Blandingen av fiksjon, dokumentar og action/adventure-filmer tror jeg er viktig for å skape et variert program.  

Hva ser du på som profilen til Fjellfilmfestivalen?

– At den skal inspirere folk til å bruke fjellet. Både gjennom filmene vi viser, foredragene som holdes og aktivitetene man kan være med på.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

GOD STEMNING: Kinoopplevelse under åpen himmel i Jotunheimen. Foto: Fjellfilmfestivalen

Kan du si litt mer konkret hvordan du jobber for å finne filmer?

 – Jeg reiser på en del festivaler i jobben som filmprodusent. Der leter jeg i programmet på festivalene og prøver å få sett aktuelle filmer samt møte filmskaperne eller salgsagenten som selger filmen. Hvis jeg ikke får sett filmen på festivalen får jeg en link så jeg kan se den hjemme. Jeg er på de største festivalene og markedene som Berlinale og Cannes pluss en del andre festivaler. Under TIFF i Tromsø i år så jeg f.eks en film fra skredet på Mount Everest som jeg gjerne vil vise på Fjellfilm. Vi får ikke dratt på alle festivaler så vi prøver å sjekke programmet på festivaler med lignende profil som Fjellfilm og kanskje hente noe derfra.  Vi har hatt et samarbeid med European Outdoor Film Tour om å vise noe av deres program, det vil vi nok fortsette med. Jeg sjekker også rundt med filmskapere og andre jeg kjenner i bransjen om de har noen tips som burde sjekkes ut. Ellers er det jo mye man fisker tak i her og der, leser om eller ser snutter av på nettet som vi prøver å følge opp. En del av det som vises er jo ikke klassiske kinofilmer så vi må prøve å grave de fram gjennom andre kanaler enn de vanlige salgskanalene for spillefilmer. Heldigvis har jeg med meg Astrid Solli i programmeringsteamet så vi kan diskutere litt og dele på arbeidsoppgavene. 

Hva er viktigst for publikum på Fjellfilmfestivalen?

– Å ha det gøy en helg i fjellet. For at de skal ha det tror jeg det er viktig legge til rette for god stemning gjennom filmene vi viser, så det blir nok ikke alt for mange tunge dramafilmer. De får man dra på andre festivaler for å se. Dette er jo en festival hvor publikum ikke bare er tilstede for å se film, men også være på tur.

Hvordan er balansen mellom film og foredrag?

– Vi vil prøve å legge opp til å ha foredrag som er knyttet til noen av filmene eller temaene i filmene, så får vi se hvordan det går med tilgjengelighet på filmer og folk. Foredrag er helt klart en viktig del av festivalen.

Hvordan er interessen blant filmskapere?

– Vi har allerede fått en del påmeldinger til festivalen og jeg tror flere filmskapere begynner å kjenne til festivalen.

Hvilken status har Fjellfilmfestivalen blant proffe filmfolk?

– Festivalen har vokst og blitt mer synlig de siste årene. Med verdenspremiere på filmer som Villmark 2 og Cave har den tatt steget opp fra å være en smalere festival til å bli en interessant festival for større norske produksjoner. 

Hva er klart til årets program?

– Vi er godt igang, men har ikke spikret så mye ennå. 

Har du noen drømmefilm eller foredragsholder på Festivalen?

– Ja, det har jeg, men kan dessverre ikke røpe det helt ennå. 

Hva gleder du deg mest til i år?

– Å kunne offentliggjøre programmet blir gøy – og så er det jo selvfølgelig veldig gøy å være på festivalen 


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

    En helgekriger i verdensklassen

    TOPPTURFEBER (S2E4): Er det virkelig mulig for en vanlig mann å få med seg alt dette i løpet av en vintersesong? Nei. Bård Smestad er en helgekriger i en klasse for seg. Se og hør ham fortelle om noen høydepunkter.

    KAKE PÅ PRIMUS

    Denne deilige kaka lager du i turpanna!

Siste saker

På eventyr i Flatanger

Fabelaktig fridykking, mystiske grotter og sportsklatring i verdensklasse. Flatanger har alt, og havkajakk er nøkkelen til eventyret.

– Vi må jo ned

Historien om 1000 høydemeter bomtur.

Test av løpesekker

Vil du prøve deg på lengre løpeturer i år, kan det være kjekt å ha med en liten sekk til det aller viktigste. Vi har testet 9 løpesekker mellom 4 og 12 liter.

Siste saker

Hett på sykkelsetet i Sudan

Ukjent utfordring i vente.

Skagastølsryggen i Jotunheimen

Turen over Skagastølsryggen er en av de aller fineste og mest klassiske ryggtraversene i landet.

Vårski i Stryn

Stryn og Nordfjord frister med flotte fjell, og kjentmann og Tindevegleder Einar Løken tipser om de beste turene.

12 ting å vite ved kjøp av elsykkel

Elsykkelen er mye mer avansert enn den vanlige, strømløse sykkelen du kjenner fra før.

Test av kjelesett

Vi har testet kjelesett for deg som skal ha med både den ene og fjerde på tur.

Sommerens ungdomscamper

Sommer og skolefri åpner opp mulighetene for å gjøre noe av det du liker aller best, eller kanskje prøve noe helt nytt.