FLOTT I FJELLET: Her er Fri Flyts Tore Meirik på vei ned fra toppen av Skjervan i Romsdalen. Foto: Karin Vien Nerbøvik 1

1FLOTT I FJELLET: Her er Fri Flyts Tore Meirik på vei ned fra toppen av Skjervan i Romsdalen. Foto: Karin Vien Nerbøvik

Nå er det knallforhold i fjellet: – Det var en gave, det her

Det har vært perfekte vårforhold i fjellet den siste tiden. Spesielt bra har det vært på Nordvestlandet.

Tirsdag 02. mai 2017 kl.12:31

Flere som beveget seg i fjellet denne langhelgen kan melde om fantastiske vårforhold. En av de var tindevegleder Halvor Hagen, som mandag kom hjem fra en syvdagerstur i Hjørundfjorden.

Turen går innom topper som Maudekollen, Slogen, Blæja, Kårdalstindane, Skårasalen og Nordre Sætretind. Med turstart tirsdag fikk Hagen, som var guide for en gjeng toppturentusiaster, en herlig vårtur i fjellet.

– Det var jo full vinter i forrige uke, jeg tror det kom en meter nysnø før vi startet. Så det ble en pangstart på turen og en pangavslutning. Det var god snø, og det snødde også de tre første dagene av turen.

 • Nederst i saken finner du stort bildegalleri fra helga som var.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

LANGTUR: Gjengen var på tur i syv dager. Foto: Halvor Hagen

Han oppsummerer turen som fantastisk.

–  Det var en veldig, veldig bra tur. Kontrastene blir så store fra nå på slutten til full vinterforhold også duppe ned i de grønne bygdene til fjord og grønt gress. Det er veldig spesielt. Det er veldig fint i fjellet nå, og det er lett å finne god snø. Det var en gave det her. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FLOTT: Hagens tur ga flott skikjøring i fjellene rundt Hjørundfjorden. Foto: Halvor Hagen

Med mye snø og vind i fjellet fulgte det også med skredfare.

– Det var høy skredfare, så vi måtte forholde oss til det.

– Hva var problematikken i forhold til skredforholdene?

– Det var den nye snøen, og nysnøflak. Men det var forholdsvis oversiktlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SOLRIKT: Her på vei mot toppen av Skjervan. Foto: Tore Meirik

Halvor Hagens bok om turer i Romsdalen var dessuten inspirasjon da Fri Flyts Tore Meirik dro til fjells i Romsdalen i helga. Også han kan melde om fantastisk vær, men noe vanskelige skiforhold.

– På nordvestlandet (og sikkert mange andre steder) var og er det vanskelige skredforhold, og jeg syns også det var kinkig å finne god kjøresnø. Men å få gått fine turer har ikke akkurat vært vanskelig. Jeg tilbragte helga på ski i Romsdalen, godt hjulpet av Halvor Hagens fantastiske bok. Vi valgte turer som stort sett gikk utenfor skredterreng, men vi fikk likevel opplevd masse spennende natur i vanvittige omgivelser, sier Meirik.

Første fjell på Meiriks tur var Kirketaket, lørdag.

– Superklassikeren i Isfjorden var så til de grader oppkjørt, og i tillegg var snøen tidvis ganske trå. Men vi valgte å følge østryggen til topps, med rundt 400 høydemeter spennende og svært luftig klyving. Det ga turen en helt annen dimensjon for vår del, og gjorde det hele til en fantastisk dag til fjells. Sola strålte, det var vindstille og makeløs utsikt. Litt for myk snø til å si det var fine alpinforhold på ryggen, men dette ble likevel en super variant av den ultraklassiske romsdalstoppen. Turen ble omtrent 1200 høydemeter totalt, og bittelitt bæring på veien nederst, men fortsatt masse snø over tregrensa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ VEI NED: Her på vei ned nordflanken av Blånebba. Foto: Tore Meirik

Søndag gikk turen videre til Blånebba.

– Med «bare» 950 høydemeter er dette en av de kortere skitoppturene i Romsdal. Men med en tøff flanke på nordøstsiden og makeløse omgivelser med noen av Norges råeste fjell i alle retninger er dette likevel en topptur i verdensklasse. Hit opp gikk vi i kø med folk overalt, i solvarma snø og veldig fint føre på vei opp. Vi valgte å kjøre den brattere nordøstryggen ned. Her var det vintersnø og flere lommer med deilig pudder, men også innimellom mer krevende føre. Atskillig vanskeligere skredvurderinger måtte til her i forhold til oppturen, men vi valgte nå altså å kjøre denne råflotte skilinja. Med start i Vengedalen ble det ingen skibæring på Blånebba, hvor jeg tipper sesongen kommer til å vare en god stund til.

Mandag gikk han opp på Skjervan fra Innfjorden, som ifølge han selv ble høydepunktet denne langhelgen i Romsdal.

– Ikke ett vindpust, ingen skyer og langt mindre folk enn de to foregående dagene. Vi gikk fra øst – Innfjorden–, og å komme seg opp til den tøffe toppryggen uten å havne i skummelt skredterreng var relativt greit og overraskende fort gjort på det gode føret. For å nå toppen må man krysse og klyve opp ei bratt snørenne, men den ligger på vestsiden, og lå i skygge da vi var der – aka med hard snø som satt som betong. Men her bør man nok ikke være for seint ute. Toppryggen er litt smal, og krydra med tøffe pinakler og spir. Utsikten var den fineste i løpet av hele helgen, det var rett og slett helt rått å stå oppå der og se seg rundt. Vi kjørte ned østflanken, som var både oppkjørt og hadde mye vanskelig snø. Men krevende føre var ikke nok til å knekke det som ble en fantastisk dag til fjells.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FINT PÅ STRYN: Her er Tommy Aslaksen på Stryn. Foto: Martin Bruaset

En som også gikk tur på Vestlandet denne langhelga var Tommy Aslaksen. Han kan melde om strålende vårforhold i området rundt Stryn under åpninga av Folven Adventurecamp.

– Det var skikkelig vårfest. Vi tok Midtstolshyrna på lørdag, det var utrolig fint med 1000 høydemeter i 15-20 centimter tørrsnø. Søndag var det var varmere, og turen gikk til Storskredfjellet.

Det var dog ikke bare Vestlandet som har hatt strålende toppturforhold. Ole-Kristian Strøm var denne helga på tur på hjemplassen i Hemsedal. Også han fikk særdeles flotte toppturforhold.

– Vi var på 1609 på vei oppover til Hemsedalsfjellet. Der var det fine skiforhold. Alt fra sløsj ltil tørr pudder i nordsiden i nedre del av nedkjøringen. Fortsatt masse snø å ta av der oppe. Kjempevær gjennom hele helga med sol og lite vind. Elva man må krysse fikk igjen ny bro i går takket være noen lokale ildsjeler så nå vil 1609 og Storebottskarvet være lett tilgjengelig igjen da man slipper en lang anmarsj eller vading over elva.

(Se galleri under bildet)

FLOTT: Ole-Kristian Strøm fikk noen fantastiske dager i Hemsedal. Foto: Privat


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

  – Plikt går foran rett

  – Plikt går foran rett

  Økt tilstrømming av turister er en utfordring for Norges omdømme som naturvennlig og bærekraftig reisemål.

  NORSKE ATTRAKSJONER

  NORSKE ATTRAKSJONER

  Turistene er på vei. Hvor mange digitale trofésamlere tåler den norske naturen og redningstjenesten?

Siste saker

Se min nikkers

Se min nikkers

Da Anders Kunze Juul-Dam ble observert iført en nikkers i grønn cordfløyel på Randers Topp på Sunnmøre, måtte vi rett og slett dykke dypere inn i saken.

Verdens beste mosjonsform

Verdens beste mosjonsform

Å løpe rundt i skogen. Å glemme tida. Stoppe opp. Sjekke kartet. Gå tilbake. Telle skritt. – Der er posten!
Turorientering er faktisk undervurdert.

Her padler de tidevannsstrømmen

Her padler de tidevannsstrømmen

NORSKE PADLEPERLER (EP5): Lofoten har et utall havstrømmer. Med timing og kunnskap kan de padles. Her prøver vi oss på Sundstraumen.

Den første teltturen med barn

Den første teltturen med barn

Det fungerer faktisk fint å ha med små barn på telttur. Slik sørger du for at det blir hyggelig for både liten og stor.

Løper mot verdenstoppen

Løper mot verdenstoppen

Tre år etter at Tromsø-jenta Yngvild Kaspersen (22) ble tatt ut på landslaget i fotball, er hun i ferd med å bli
verdensstjerne – i fjelløping.

Breiale Jostedalsbreen

Breiale Jostedalsbreen

Blir det skitur, topptur, bretur, telttur eller langtur? Tar du turen over Jostedalsbreen får du alt på en gang.

– Plikt går foran rett

– Plikt går foran rett

Økt tilstrømming av turister er en utfordring for Norges omdømme som naturvennlig og bærekraftig reisemål.

NORSKE ATTRAKSJONER

NORSKE ATTRAKSJONER

Turistene er på vei. Hvor mange digitale trofésamlere tåler den norske naturen og redningstjenesten?

– Bismak av rovdrift

– Bismak av rovdrift

Tindevegleder Stein Møller ser ikke lyst på framtiden på vegne av turiststrømmen i fjellet.