LANGE STIER: Fellesbetegnelsen er flotte stier og fantastisk natur om du velger å delta på et fjelløp. Foto: Storsylen opp 1

1LANGE STIER: Fellesbetegnelsen er flotte stier og fantastisk natur om du velger å delta på et fjelløp. Foto: Storsylen opp

LØP I FJELLET

Trives du med kilometer på kilometer høyt til fjells, både opp og ned og bortover vakre stier? Her finner du noen av årets flotte fjell-løp, der du får testet både form og psyke.

Tirsdag 09. mai 2017 kl.13:03

Å løpe i fjellet – og gjerne over flere fjell – er en trend som vokser for hvert år. Nye utfordringer lages, og flere deltagere melder seg på. Det finnes over femti rene motbakkeløp, men fjelløpene kommer stadig med nye varianter. Her finner du noe av det du kan bryne deg på i sommer.  

SALOMON XREID
Dato: 30. juni - 2. juli

Hardangervidda første året, Senja andre, og i år går ferden til Kristiansund/ Halsa. Xreid bryr seg ikke om løyperekorder, men vil la deg utfordre deg selv i nye områder hvert år. Arrangert første gang i 2015. 

HORNINDAL RUNDT
Dato: 8. juli

Hornindal rundt er et tradisjonsrikt toppturkonsept, som også arrangeres som ultraløp. Løypa går innom 20 trimposter på fjelltopper i Hornindal på vakre Sunnmøre. Samlet er turen 75 kilometer, og har en høydeforskjell på 5200 meter. Makstid 30 timer. Du kan også ta kortløype på 38 kilometer. Arrangert første gang i 2010.

STRANDA FJORD TRAIL RACE
Dato: 19. august

Stranda Fjord Trail Race er 33 kilometer langt, med 3 topper og totalt 3000 høydemeter stigning. Løpet gir deg finfin fjordutsikt, og har målgang oppe på Roaldspaviljongen høyt over Stranda sentrum. Løpet har to klasser, og light-versjonen går over 8,5 kilometer og 1230 høydemeter. Arrangert første gang i 2015.

RALLARVEGSLØPET
Dato: 21.-23. juli 

To-dagers løp som tar deg 81 kilometer over Rallarvegen. Start første dag er ved togstasjonen i sentrum av Flåm, og målgang er på Finse. Distansen er 54 kiloemter og går fra havnivå opp til 1334 moh., og så ned til mål på 1222 moh. Dag 2 har start på Finse med målgang ved Haugastøl. Distansen andre dag er 27 kilometer, og har et fall på ca. 200 høydemeter. Arrangert første gang i 2003.

BLEFJELLS BESTE
Dato: 22. juli

Det har fått navnet Blefjells Beste, fordi man underveis passerer flere av de flotteste plassene på "Store-Ble". Løpet har start og mål fra hytta Bestebu, som ligger ved Klengstøl langs Store-Bleveien. Troll-løypa går i fjellterreng, er ca 52 kilometer lang, og har ca 2000 meter samlet stigning/fall. Du kan også velge to snillere varianter, på 21 kilometer og 6 kilometer. Arrangert første gang i 2015.

MERÅKER MOUNTAIN CHALLENGE 

Dato: 5. august. 

Meråker Mountain Callenge er et vandrerløp over flere dager og ni topper, med kun 2 prosent av løpet på vei. Mål etter den 70 kilometer lange ferden er på Teveltunet Fjellstue.

TROMSØ SKYRACE
Dato: 4.- 5. august

Fjelløp etter initiativ fra verdenstoppløperne Kilian Jornet og Emelie Forsberg. De lengste løpene blir raskt fulltegnet, der løpet på Hamperokken og Tromsdalstinden er på 45 kilometer og 4400 høydemeter. Det arrangeres også miniskyrace på 19 kilometer med 1600 høydemeter opp/ned, pluss et rent motbakkeløp med 1044 meter stigning på 2,7 kilometer. Arrangert første gang i 2014.

STORSYLEN OPP
Dato: 5. august

Et motbakkeløp som går fra Nedalshytta i Tydal og opp til Storsylen som ligger 1762 moh., og er Sør-Norges høyeste grensefjell. Løpet har en stigning på 1000 høydemeter, en trasé på ca. 11 kilometer, og arrangeres med både mosjons- og konkurranseklasse. Arrangert første gang i 2009.

FANARÅKEN OPP
Dato: 12. august

Start ved Turtagrø Hotel 868 moh. Mål på Fanaråken, som er Nord-Europas høyestliggende turisthytte.
Totalt blir det 8,4 kilometer, med  1200 høydemeter. Her kan du velge mellom konkurranseklasse og mosjonsklasse (uten tid). Arrangert første gang i 2002.

LA SPORTIVA SKÅLA

Dato: 19. august

Motbakkeløp med start ved Tjugen (28 moh.) i Loen og mål på toppen av fjellet Skåla (1848 moh.). Blei arrangert første gong i 2002. Løyperekorden for herrar er 1.07.06 sett av tyrkiske Ahmet Arslan. For kvinner: 1.20.06, sett av Anita Håkenstad Evertsen. Trimklasse og konkurranseklasse. Arrangør: Bedriftsidrettslaget ved Hotel Alexandra og Loen Active.

FOLGEFONNA OPP

Dato: 26. august

Motbakkeløp fra fjord til fonn. Løpet starter ved fjorden i Sundal i Mauranger og tar deg opp til Fonnabu 1460 moh. Løypa er 11 kilometer lang. Det er egen mosjonsklasse i tilegg til konkurranseklassen. Folgefonna junior (11–14 år) følger samme traseen 5 kilometer opp til Gardshammar (745 moh.). Arrangert første gang i 2012.

LOFOTEN HIGH5 SVOLVÆR
Dato: 2. september

Et fjelløp/turmarsj i verdens minste storby – Svolvær. Løpet starter på torget. Herfra kan du se alle fem toppene som skal bestiges. Fløya (590 moh.), Blåtinden(621 moh.), Nattmålstuva (477 moh.), Kongstinden (386 moh.), Tjeldbergtinden (367 moh.). Totalt 2000 høydemeter. Alternativt en to-topps tur med Tjeldbergtinden og Kongstinden for de som ønsker det. Arrangert første gang i 2015.

NORDMARKSTRAVERN 
DATO: 2. september

Et skogsløp gjennom Nordmarka i Oslo, som fortjener en plass på lista. Her finnes det flere løypemuligheter, men heltravern har en løype på 30 kilometer opp og ned gjennom marka fra Stryken til Sognsvann. For kort? Da kan du melde deg på dobbelt-travern og løpe tilbake samme veien! Arrangert første gang i 1973 (!).

TROLLHEIMEN FJELLMARATON
Dato: 10. september

I Oppdal finner du tre distanser hvor de tøffeste prøver seg på ca 42 kilometer fordelt over 2200 høydemeter. 80 prosent av løypa går over skoggrensa i høyfjellsterreng. Arrangert første gang i 2015.

INTERESSERT I LØPING?

OSLOS BRATTESTE

Dato: 30. september

Wyllerløypa – Tryvannstårnet. Ett av de største motbakkeløpene i Norge. I fjor fullførte 3500 løpere. 2,7 kilometer med 407 meter stigning. Arrangert første gang i 2009.

STOLTZEKLEIVEN OPP
Dato: 29.–30. september

Det tradisjonsrike trappeløpet i Bergen. Løypa har en stigning på 313,5 meter og går over ca. 800 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet. De raskeste bruker i overkant av åtte minutter opp. Arrangert første gang i 1979.

RAKT UPP
Dato: 7. oktober

Familievennlig motbakkeløp som arrangeres samme helg som Rakfiksfestivalen på Fagernes. Alderspennet er fra 5 til 66 år. Start i Fagernes sentrum og mål på Valakamben. Konkurransedistansen er ca. 2,9 kilometer med 385 høydemeter. Turen ned igjen er ca. 5 kilometer, så totalt blir det ca. 8 kilometer. Arrangert første gang i 2011.

Noen som mangler? Send gjerne inn datoer, løypekart og høydedata på e-post  


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

  – Plikt går foran rett

  – Plikt går foran rett

  Økt tilstrømming av turister er en utfordring for Norges omdømme som naturvennlig og bærekraftig reisemål.

  NORSKE ATTRAKSJONER

  NORSKE ATTRAKSJONER

  Turistene er på vei. Hvor mange digitale trofésamlere tåler den norske naturen og redningstjenesten?

Siste saker

Se min nikkers

Se min nikkers

Da Anders Kunze Juul-Dam ble observert iført en nikkers i grønn cordfløyel på Randers Topp på Sunnmøre, måtte vi rett og slett dykke dypere inn i saken.

Verdens beste mosjonsform

Verdens beste mosjonsform

Å løpe rundt i skogen. Å glemme tida. Stoppe opp. Sjekke kartet. Gå tilbake. Telle skritt. – Der er posten!
Turorientering er faktisk undervurdert.

Her padler de tidevannsstrømmen

Her padler de tidevannsstrømmen

NORSKE PADLEPERLER (EP5): Lofoten har et utall havstrømmer. Med timing og kunnskap kan de padles. Her prøver vi oss på Sundstraumen.

Den første teltturen med barn

Den første teltturen med barn

Det fungerer faktisk fint å ha med små barn på telttur. Slik sørger du for at det blir hyggelig for både liten og stor.

Løper mot verdenstoppen

Løper mot verdenstoppen

Tre år etter at Tromsø-jenta Yngvild Kaspersen (22) ble tatt ut på landslaget i fotball, er hun i ferd med å bli
verdensstjerne – i fjelløping.

Breiale Jostedalsbreen

Breiale Jostedalsbreen

Blir det skitur, topptur, bretur, telttur eller langtur? Tar du turen over Jostedalsbreen får du alt på en gang.

– Plikt går foran rett

– Plikt går foran rett

Økt tilstrømming av turister er en utfordring for Norges omdømme som naturvennlig og bærekraftig reisemål.

NORSKE ATTRAKSJONER

NORSKE ATTRAKSJONER

Turistene er på vei. Hvor mange digitale trofésamlere tåler den norske naturen og redningstjenesten?

– Bismak av rovdrift

– Bismak av rovdrift

Tindevegleder Stein Møller ser ikke lyst på framtiden på vegne av turiststrømmen i fjellet.