Trives du med kilometer på kilometer høyt til fjells, både opp og ned og bortover vakre stier? Å løpe i fjellet – og gjerne over flere fjell – er en trend som vokser for hvert år. Nye utfordringer lages, og flere deltagere melder seg på. Det finnes over femti rene motbakkeløp, men fjelløpene kommer stadig med nye varianter. Mange tar fjelløpene som en tur og treningsøkt, og du trenger absolutt ikke jakte førsteplassen for å delta. 

Malene Blikken Haukøy, som definitivt jakter førsteplasser, skal ikke løpe mange løp i Norge i år. Hun er for tiden i Chamonix, og satser på høyt plan. Hun har likevel mage fjelløp hun liker i Norge, og et hun anbefaler er Stranda Fjord Trail Race. 
– Det er voldsomt fint med naturen rundt, og passe lengde. Jeg tenker at de fleste kan jobbe mot og gjennomføre dette løpet, og det er et løp jeg virkelig kan anbefale. Det er jo også Tromsø Skyrace og Hornindal Rundt, men disse blir jo fort på 60-70 kilometer, og er dermed ikke så overkommelig for alle.

 

Om du ikke går fullt inn for de lengste distansene første året, har de fleste fjelløpene klasser med kortere distanser, men med like flott opplevelser. Her finner du noe av det du kan bryne deg på, men husk at mye er allerede fullbooket, så vær rask for å sikre deg plass der det er ledig. eller for å stå på eventuelle ventelister.

THE ARCTIC TRIPLE
Dato: 1.-2. juni

Om du vil sjekke ut Lofotens flotte fjell, er dette konkurransen for deg. Deltar du på ultraløp-delen, får du med deg hele øygruppa fra Moskenes til Austvågøy. Du kan også velge å ta kortere distanser, her finner du både barneløp 12 km, 24 km, 50 miles (81 km) og 100 miles 166 km).

SANS SENJA SKYRACE
Dato: 23. juni

Dette fjelløpet har 29 kilometer med 2900 spektakulære høydemetre i et åpent og lett terreng. Løpet er både for de som har lyst å gå i fjellet, og de som ønsker å løpe mot klokka. I år arrangeres det en rekrutt klasse (15 - 17 år) som vil få en litt kortere rute. Starten er i Fjordgård på Senja og målgangen er på Husøy. Løypen følger fjellrekken rundt fra Fjordgård til Husøy. I år arrangeres det også et prøve-ultraløp med 30 plasser, med en distanse på 81 kilometer – fra sør til nord på øya. Det blir 4000 høydemeter, der avslutnigen følger fjellruta til SkyRace.

SALOMON XREID
Dato: 29. juni - 1. juli

Dette langløpet har vært både på Hardangervidda, Senja og Kristiansund. Xreid bryr seg ikke om løyperekorder, men vil la deg utfordre deg selv i nye områder hvert år. Det ble arrangert første gang i 2015, og i år går turen gjennom spektakulære Jotunheimen, fra Turtagrø til Fannaråken, ned Utladalen til Vetti gård og videre til Tyinholmen før du avslutter på Beitostølen. NB: Fullbooket - vær tidlig ute neste år!

HORNINDAL RUNDT
Dato: 7. juli

Midt mellom Jotunheimen og Nordsjøen finn du Hornindal. Her arrangeres spektakulær Hornindal Rundt, som har blitt et tradisjonsrikt toppturkonsept, arrangert første gang i 2010, og som også arrangeres som ultraløp. Løypa går innom 20 trimposter på fjelltopper i Hornindal på vakre Sunnmøre. Samlet er turen 75 kilometer, og har en høydeforskjell på 5600 meter. Makstid er 30 timer. Merk at du også kan ta kortløype på 38 kilometer, som også gir fantastiske opplevelser! 

RALLARVEGSLØPET
Dato: 21.-22. juli 

For 16. gang arrangeres det flotte Rallarvegsløpet. Det er et to-dagers løp som tar deg 81 kilometer over Rallarvegen. Start første dag er ved togstasjonen i sentrum av Flåm, og målgang er på Finse. Distansen er 54 kiloemter og går fra havnivå opp til 1334 moh., og så ned til mål på 1222 meter. Dag 2 har start på Finse med målgang ved Haugastøl. Distansen andre dag er 27 kilometer, og har et fall på ca. 200 høydemeter. 

BLEFJELLS BESTE
Dato: 22. juli
Dette løpet har fått navnet Blefjells Beste, selvsagt fordi man underveis passerer flere av de flotteste plassene på "Store-Ble". Løpet har start og mål fra hytta Bestebu, som ligger ved Klengstøl langs Store-Bleveien. Troll-løypa går i fjellterreng, er 57 kilometer lang, og har ca 2000 meter samlet stigning/fall. Du kan også velge tre snillere varianter, på 21 kilometer, 10 kilometer og 6 kilometer. Arrangert første gang i 2015.

MERÅKER MOUNTAIN CHALLENGE 

Dato: 4. august. 

Meråker Mountain Callenge er et vandreløp over flere dager og ni topper, med kun 2 prosent av løpet på vei. Mål etter den 70 kilometer lange ferden er på Teveltunet Fjellstue. Her velger du selv tempo, og om 7 mil virker i overkant kan du velge både 8,5 kilometer, halvamaraton eller maraton. 

TROMSØ SKYRACE
Dato: 3.- 4. august

Et spektakulært fjelløp etter initiativ fra verdenstoppløperne Kilian Jornet og Emelie Forsberg, som arrangeres for femte gang i år. De lengste løpene blir raskt fulltegnet, der løpet på Hamperokken og Tromsdalstinden er på 50 kilometer og 4400 høydemeter. Det arrangeres også fjelløp kun til Tromsdalstiden, på 32 kilometer med 2000 høydemeter opp/ned, pluss et rent motbakkeløp med 1044 meter stigning på 2,7 kilometer. Vil du teste ut konseptet for første gang er Bøntuva skyrace en fin start, med 15 kilometer og 800 høydemeter. 

STRANDA FJORD TRAIL RACE
Dato: 18. august

Sunnmørsløpet på Stranda, Stranda Fjord Trail Race, er på 35 kilometer langt, med 3 topper og totalt 3200 høydemeter stigning. Løpet gir deg kanonfin fjordutsikt, og har målgang oppe på Roaldspaviljongen høyt over Stranda sentrum. Løpet har to klasser, og light-versjonen går over 8,5 kilometer og 1230 høydemeter. Arrangert første gang i 2015.

LOFOTEN HIGH5 SVOLVÆR
Dato: 1. september

Et fjelløp/turmarsj i verdens minste storby – Svolvær. Løpet starter på torget. Herfra kan du se alle fem toppene som skal bestiges. Fløya (590 moh.), Blåtinden(621 moh.), Nattmålstuva (477 moh.), Kongstinden (386 moh.), Tjeldbergtinden (367 moh.). Totalt 2000 høydemeter. Alternativt en to-topps tur med Tjeldbergtinden og Kongstinden for de som ønsker det. Arrangert første gang i 2015.

NORDMARKSTRAVERN 
Dato: 1. september

Et skogsløp gjennom Nordmarka i Oslo, som fortjener en plass på lista. Her finnes det flere løypemuligheter, men heltravern har en løype på 30 kilometer opp og ned gjennom marka fra Stryken til Sognsvann. For kort? Da kan du melde deg på dobbelt-travern og løpe tilbake samme veien! Arrangert første gang i 1973 (!).

TROLLHEIMEN FJELLMARATON
Dato: 1. september

For fjerde året på rad kan du i i Oppdal finne to distanser hvor de tøffeste prøver seg på ca 42 kilometer fordelt over 2200 høydemeter. 80 prosent av løypa går over skoggrensa i høyfjellsterreng. Vil du det litt korete ar du turen på 23 kilometer. 

ROMSDALSEGGENLØPET
Dato: 1. september

Den populære Romsdaleggen kan selvsagt også løpes. Turen starter i Vengedalen med målgang i Åndalsnes sentrum. 8,6 kilometer lang, 1216 moh., 970 meter og 700 meter nedstigning. Løypa går etter den ordinære T-merka ruta over Romsdalseggen, og du kan velge å ta det som en tur i trimklassen, eller du kan delta i konkurranseklassen. 

INTERESSERT I LØPING?

NOEN MOTBAKKELØP:

STORSYLEN OPP
Dato: 4. august

Et motbakkeløp som går fra Nedalshytta i Tydal og opp til Storsylen som ligger 1762 moh., og er Sør-Norges høyeste grensefjell. Løpet har en stigning på 1000 høydemeter, en trasé på ca. 11 kilometer, og arrangeres med både mosjons- og konkurranseklasse. Arrangert første gang i 2009.

FANARÅKEN OPP
Dato: 11. august

Start ved Turtagrø Hotel 868 moh. Mål på Fanaråken, som er Nord-Europas høyestliggende turisthytte.
Totalt blir det 8,4 kilometer, med  1200 høydemeter. Her kan du velge mellom konkurranseklasse og mosjonsklasse (uten tid). Arrangert første gang i 2002.

LA SPORTIVA SKÅLA OPP
Dato: 18. august

Motbakkeløp med start ved Tjugen (28 moh.) i Loen og mål på toppen av fjellet Skåla (1848 moh.). Blei arrangert første gang i 2002. Løyperekorden for herrer er 1.07.06 satt av tyrkiske Ahmet Arslan. For kvinner: 1.20.06, satt av Anita Håkenstad Evertsen. Trimklasse og konkurranseklasse. 

MOTBAKKELØP

Visste du at det finnes langt over hundre mulige motbakkeløp i løpet av sesongen? Se oversikten her!

FOLGEFONNA OPP
Dato: 11. august

Motbakkeløp fra fjord til fonn, som arrangere for sjuende gang i år. Løpet starter ved fjorden i Sundal i Mauranger og tar deg opp til Fonnabu 1460 moh. Løypa er 11 kilometer lang. Det er egen mosjonsklasse i tilegg til konkurranseklassen. Folgefonna junior (11–14 år) følger samme traseen 5 kilometer opp til Gardshammar (745 moh.). Arrangert første gang i 2012.

OSLOS BRATTESTE

Dato: 29. september

Wyllerløypa – Tryvannstårnet. Ett av de største motbakkeløpene i Norge. Over 3000 deltagere deltar hvert år i den 2,7 kilometer konkurransen, med 407 meter stigning. Arrangert første gang i 2009.

STOLTZEKLEIVEN OPP
Dato: 28.–29. september

Det tradisjonsrike trappeløpet i Bergen har førti års jubileum i år, og lover en stor fest. Løypa har en stigning på 313,5 meter og går over ca. 800 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet. De raskeste bruker i overkant av åtte minutter opp.