1

1FJELL OG FILM: En av mange populære festivaler finner du på Gjendesheim i Jotunheimen. Foto: Øyvind Nordahl Næss/Fjellfilmfestivalen

Høst + hygge = sant

Oversikt over høstens viktigste begivenheter for fjell- og friluftsentusiaster.

Er hverdagen tilbake, men utferdstrangen sterk? I fjellet har høstfargene i fjellet har begynt å melde seg, og den skarpe lufta kombinert med lav sol er uslåelig. Vi har samlet noen av de største begivenhetene i fjelltraktene framover. Er det noen som bør med i oversikten, send oss gjerne en e-post

 

8. - 10. september: Fjellfilmfestivalen, Gjendesheim (utsolgt) 

Den uvurderlige blandingen av tur, fjell og film finner du i plommen av fjell i Jotunheimen. På dagtid kan du gå dine egne turer, ta del i ulike kurs, mens film og foredrag fra fjell og friluftsliv gjelder om kvelden. Festivalen er nå utsolgt, men følg med på Facebook-siden i tilfelle billetter kan bli tilgjengelig i siste liten. 

LES OGSÅ: Slik blir Fjellfilmfestivalen 2017

7.-10. september: Lysefjorden Vandrefestival, Forsand

Festivalen tilbyr guidete vandreturer rundt og i Lysefjorden, både for de som liker å gå langt og for de som vil gå kortare turer. En fin anledning til å bli kjent i ett av Norges mest besøkte turistregioner. Lysefjorden er i gang med å sertifisere seg som bærekraftig reisemål, som også har fokus under festivalen. Gjestene oppfordres til å ta med brukte turklær de vil gi vekk eller selge videre. 

LES OGSÅ: Er dette Norges hyggeligste gårdstun?

 

15. – 17. september, Girls on Cracks, Bohuslän

Girls on Cracks er en gave til alle jenter som klatrer på naturlige sikringer, eller ønsker å begynne, og som arrangeres av Oslo Klatreklubb. Mer info og påmelding finner du der. Samlingen foregår på Häller Camp i Bohuslän og arrangeres i år for 5. gang. Det blir lærerike workshops, inspirerende foredrag, varme griller, bål og god stemning. 

LES OGSÅ: Wegges tips til teltkos romantiske turtriks

22. september – 24. september: Stiykling fra støl til støl, Hallingdal

Denne turen er et resultat av Fri Flyt-magasinens nysatsing med leserturer. Den første turen i Skarvheimen ble utsolgt, da var det bare å sette opp en til! Dette er en tur som går på naturlige fjellstier som sauer og kuer har laget gjennom mange år på sine vandringer i fjellet. Den beste stisyklingen kombinert med naturopplevleser, mattradisjoner og stølsliv. Her er alt tilrettelagt for at du kan nye dagene fra sykkelsetet. 

LES OGSÅ: 20 forslag til en aktiv ferie

29. september – 1. oktober: Fjell og ord, Finse 1222

Finse ønsker velkommen en fjellhelg med kulturell konfetti! Gjennom litteraturen, filosofien, friluftslivet og musikken er årets tema: Bevegelse. Nils Faarlund, Sigri Sandberg, Hans Olav Brenner, Gudmund Skjeldal og Eirik Høyme Rogn er blant foredragsholderne, tillegg til at UTE-spaltist og forfatter Sigri Sandberg lanserer sin nye bok om trær.   

LES OGSÅ: Små drømmer og applaus 

29. september til 1. oktober: Oppdal Stisykkelcamp, Oppdal

Det dukker stadig opp nye stier i Oppdal hvor dugnadsånden er høy både blant ildsjeler og 45.000 beitende sauer. Her får du tohjulet moro på klassiker-stier og noen fete nyheter på programmet, melder arrangørene. I år hvor det som alltid er små grupper med godt kjente lokale guider.

LES OGSÅ: Lofoten med stisykkel

6. –8. oktober: Sykkelcamp for sti- og utforsyklister, Hafjell 

Her handler det om å teste komfortsonen, få troen på seg selv, oppleve gleden ved å sykle sammen med andre, og ikke minst ha det veldig gøy! Avslutningshelga i Hafjell byr også på muligheten for ferske og erfarne til å utvikle sykkelteknikken sin, med fokus på posisjon på sykkelen, svingteknikk, blikk og posisjon. Det er 18-års aldersgrense på denne campen og vil du ha med egen sykkel er fulldempet stisykkel, endurosykke og downhillsykkel anbefalt. 

LES OGSÅ: Sykkelsafari i Telemark

12. –15. oktober: Løpe-workshop, Åndalsnes 

En helg egnet for deg som vil lære mer om løpeteknikk på sti, riktig trening, utstyr, skadeforebygging og riktig kosthold. I tillegg tar blant andre romsdalingene Mari Rangnes og Ola Hovdenak deg med på sine hemmelige favorittstier. Basen er Hotel Aak. 

LES OGSÅ: Løpefavoritten i Romsdalen

19.–21. oktober: Lofoten Surfecamp, Lofoten

Oktober er den måneden med sannsynlighet for de beste surfebølgene. Har du alltid hatt en drøm om å lære å surfe eller bare vil surfe sammen med andre er dette campen for deg. Overnatting i Lofoten Apartments og god, hjemmelaget mat. Leserturen arrangeres av Fri Flyt i samarbeid med jentene i Ivrig og Lofoten Surfsenter.

LES OGSÅ: Kysten er klar

20.-22. oktober: Hvitserk Ekspedisjonsfestival, Kobberhaughytta, Oslo

En høsthelg på Kobberhaughytta hvor du kan snakke om ekspedisjoner, høre om ekspedisjoner, og drømme om ekspedisjoner – og møte andre som gjør det samme. Det blir uoffisielt norgesmesterskap i dekktrening. Her kåres også Årets Eventyrer. Det er fortsatt mulighet til å melde inn kandidater du synes fortjener prisen! 

LES OGSÅ: Tormod Granheim ble årets eventyrer

2.–5. november: Skredkonferansen, Åndalsnes

Den nordiske skredkonferansen om skred og friluftsliv arrangeres annethvert år. I år er den lagt til Åndalsnes. Bli oppdatert på det siste innen skredforskning, og vær med å utveksle meninger og erfaringer om skred og ferdsel i skredutsatt terreng.  

LES OGSÅ: Valget 2017 – hvem skal betale for redningsaksjonene?


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

    5 sokker han blir glad for å få

    Sokker er faktisk ikke bare sokker. Vi har plukket ut fem par som slår hull på teorien om at far ikke blir glad for sokker til jul, bursdag eller farsdag.

    VERDIDANNENDE LÆRING

    Om 50 år med forsøk på å hamle opp mot tenkemåten som reduserer fri natur til ting-kilde (ressurs), og politikere som skyr virkeligheten og bruker abstraksjon som hersketeknikk.

Siste saker

Frys dette

Minus og minus blir pluss.

Bra å ha innerst

Full frihet med Northern Playground Zipbra.

Reiselivet må bli ein naturforvaltar

Norge vil bli verdsleiande innan aktive, naturbaserte opplevingar. Skal me nå dette målet, må reiselivsnæringa ta større ansvar for naturen turistane kjem for å sjå.

Siste saker

– En mektig opplevelse på to hjul

Tre kamerater drømte om en episk alpetur. Det fikk de.

Endelig litt action

Endelig litt action

Optimismen brer seg og motivasjonen sprer seg. Kongvinter er her!

Les mer på UTE-bloggen

Her finner du skiføre

Sugen på skitur? Disse stedene har snø nå.

Se min treningsjakke

Thor Gotaas holder stilen klassisk.

Test av felleski

Felleskisalget tok helt av sist vinter, og langrennsprodusentene jobber knallhardt for å utvikle ski som er bedre enn de andres. Vi har testet seks modeller beregnet på fritidsmosjonisten. (+)

Norsk ekspedisjon med førstebestigning i Himalaya

Fjellklatreren Tore Sunde-Rasmussen ble først i verden til å bestige fjelltoppen Dolma Khang i Himalaya.