I går gikk startskuddet for Vinjerock ved Eidsbugarden i Valdres, og nå er det godt og vel 3000 festivaldeltakerne på plass. 

Mens gårsdagen var nokså grå og regntung, har fredagen forløpt med oppholdsvær og glimt av sol. Men regn og lavt skydekke har ikke lagt noen demper på stemningen blant vinjerockerne.

Vi har rigget oss til med presenning over teltet. Så blir det bare ekstra stas hver gang sola titter fram, sier Nora Holmberg (24).  

Vennegjengen er her på grunn av fjellene, musikken og stemningen. I tillegg til daglige fjellturer, byr Vinjerock på kurs i kiting, elvepadling, godkarsstykker, munnharpe og strikking. I kveld spiller Kaizers Orchestra, Den svenska björnstammen, mens Jonas Alaska, Montèe, og DumDum Boys utgjør gullrekken i morgen. Stemningen er god, og den er stigende. 

– Vi koser oss masse, og det er tett mellom høydepunktene. Egentlig er det ingen lavpunkter, sier Marianne Hessan (25).

Hans Rusten (24) fra Drammen er nettopp nede igjen etter en sykkeltur ned fra Utsikten, en fin liten knaus overfor Bygdin og Eidsbugarden. 

–  Vinjerock er en kul festival med god stemning og hyggelige folk. Jeg liker at det er så rent her, det er lite søppel sammenlignet med andre festivaler, sier han. 

Fjellvante festivalgjengere  

Også festivalsjef Eirik Høyme Rogn er godt over gjennomsnittet fornøyd. Etter to års festivalpause for å sikre at området ved inngangen til nasjonalparken skulle tåle festivaltrøkket, er han glad for å ha gjestene på plass igjen. De 3000 festivalpassene ble revet vekk på under tre timer etter at de ble lagt ut for salg. 

Ekstra moro synes festivalsjefen det er at så mange benytter seg av fjellturtilbudene Vinjerock arrangerer i samarbeid med DNT og Valdres Turlag.  

– Jeg fikk tilbakemelding fra en lokal hytteeier som var veldig begeistret etter å ha vært på Gravafjellet. Han hadde aldri sett flere enn to der før. Nå hadde han møtt seksti, smiler Rogn.

Selv om den norske sommeren omtales som generelt begredelig, og været er omskiftelig, tror ikke Rogn det legger noen demper på stemningen.  

– Vinjerockerne overlever kulde og tåler pissregn som andre skyr, og de har vett til å kle seg, sier han.   

UTE med journalistcamp

UTE er godt på plass under Vinjerock, med egen journalistcamp der fire deltakere rapporterer blant annet fra fjellturene tilknyttet festivalen. Ida Eri Sørbye gikk Vinjerocks tindetur på veg til festivalen, med start på Valdresflya, over ti 2000-meterstopper inkludert.

Les hennes versjon av turen her.

– Det var en tur blandet med dødsangst og glede, forteller hun. 

Vinjerock pågår til søndag på Eidsbugarden, i ytterkanten av Jotunheimen Nasjonalparkved grensen mellom Oppland og Sogn og Fjordane. Vinjerock arrangeres i år for sjette gang.